DIÉTÁS Kelt tészta alaprecept – Kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből

Az eddigi receptjeim közül szerintem egyértelműen a kakaós csigámnak volt a legnagyobb sikere, ezt készítettétek el a legtöbben. Most készültem nektek egy diétás kelt tészta recepttel, garantált siker, isteni finom puha, észre se lehet venni rajta, hogy nem fehér lisztből készült. Ezt a receptet bármilyen kelt tésztás péksüteményhez használhatjátok. 

DIÉTÁS KELT TÉSZTA ALAPRECEPT
Hozzávalók: 
– 3 dl langyos tej 1,5 %-os vagy víz
– 2,5 dkg friss élesztő
– 2 dkg negyedannyi édesítő 
– 1 mokkáskanál himalája só
– 1 tojássárgája
– 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
– 8 dkg búzasikér
– 5 dkg olvasztott kókuszzsír vagy olvasztott vaj

Első körben a langyos folyadékban elmorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt hagyjuk felfutni. Az édesítőt felesleges belerakni, mert nem segíti az élesztőgombákat úgy, mint a kristálycukor. 

Egy külön edénybe belemérjük a lisztet, a búzasikért, és ehhez rakjuk a sót és az édesítőt, a tojássárgáját, majd a végén felfuttatott élesztőt. Elkezdjük bedagasztani a tésztánkat és amikor már nagyjából összeállt a tészta, akkor apránként hozzáadjuk a kókuszzsírt, vagy a vajat (ki melyiket használ). Majd így az egészet 10-15 percig jól bedagasztjuk, egészen addig, míg el nem válik az edény falától. 

Ekkor egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tésztát, vagy ha van az edényünknek fedele, lefedjük, és 40-45 percig kelesztjük (amíg duplájára nem kel). 

Ha megkelt a tésztánk, akkor kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre szeretnénk (kb. fél centisre). Erre rakjuk a kakaós tölteléket, ami következő alapanyagokból áll:

– 3 dkg cukrozatlan kakaópor

– 3 dkg negyedannyi édesítő

– 3 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszzsír.

Ezeket egy külön kis tálban összekeverjük, és rákenjük egyenletesen a kinyújtott tésztánkra. Ekkor a tésztát feltekerjük, mint a beiglit, és kb.2 cm-es csíkokra vágom. 

Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a csigáinkat. 1 egész tojást felverünk és ezzel megkenjük a csigáink tetejét. A sütőt ekkor bekapcsoljuk 180 fokra, és előmelegítjük. Addig, míg a sütő melegszik, kb. 20 perc, addig még hagyjuk kelni a csigákat. 

Ha előmelegedett a sütőnk, mehetnek be a csigák, és kb. 25 perc alatt készre sütjük őket. Nagyon jó étvágyat kívánok nektek hozzá!!! 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
A kelt tészta (alaprecept)

https://youtu.be/0O2UUy7F8HA     Hozzávalók: - 2,5-3,2 dl langyos tej (a mennyiség attól függ, hogy formázhatóbb vagy lágyabb tésztát szeretnénk) - Read more

Mákos patkó

Kisfiam tegnap mákos sütit kért, hogy csináljak, és mivel készülök készíteni az első videómat a youtube-ra, ami egy kelt tészta Read more

Teljes kiőrlésű kifli

Sokan kértétek már tőlem, hogy a tejes kifli receptemet át tudnám e alakítani kicsit egészségesebb verzióba. Ma egy kicsit kísérletezgettem, Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük