Mákos patkó
Kisfiam tegnap mákos sütit kért, hogy csináljak, és mivel készülök készíteni az első videómat a youtube-ra, ami egy kelt tészta recept lesz, így a mákos patkóra esett a választásom.
Hozzávalók:
– 1 adag kelt tészta (lásd a linken)
– 1 dl víz
– 15 dkg kristálycukor
– 25 dkg darált mák
– 1 citrom reszelt héja
– csipet fahéj
– 2-3 evőkanál darált keksz
– liszt a nyújtáshoz
– 1 tojás a kenéshez
– 1 marék mák a díszítéshez
A kelt tésztát a Kelt tészta (https://youtu.be/0O2UUy7F8HA) alaprecept alapján elkészítjük, 3 dl tejet adunk hozzá, hogy formázható tésztát kapjunk.
A vizet a cukorral felforraljuk, szirupot főzünk belőle. A darált mákot, a citromhéjat, a fahéjat és a kekszet összekeverjük, majd a forró sziruppal leöntjük. Elkeverjük, ha szükséges, kevés vízzel lágyíthatunk a tölteléken.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél cm vastag négyzetre nyújtjuk, és 4 csíkra vágjuk. Minden tésztacsíkra egy ujjnyi vastag csíkot teszünk a töltelékből. A tésztát a töltelékre borítjuk úgy, hogy szépen befedje azt. Kis rudakat kapunk, mindegyiket 4 részre vágjuk, és patkó alakúra hajlítjuk. A tészta illesztése alulra kerüljön.
A patkók külsejét is megkenjük tojással, megszórjuk a mákkal, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és langyos helyen további 15-20 percig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Jó étvágyat hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja