Említettem nektek, hogy nagyobbik kisfiam, aki nyáron lesz 3 éves, most borzasztóan válogatós időszakát éli. Így borzasztóan nehéz fogára valót készíteni, de igyekszem-igyekszem. Kisebb kisfiam is nyáron már 1 éves lesz, így ő is már szinte mindent megehet.
Most spenót volt terítéken … sajnos a férjem semmilyen formában nem eszi meg. De hát a gyerekeknek mégis muszáj valami finom spenótosat készítenem, és nekem sem árt, mivel rengeteg vas található benne, és az én vérszegénységemnek jót tesz.
Ma új dolgot próbáltam ki, spenótos quiche, vagy más néven lepény készült. Mondanom sem kell, nagyfiam pár falatot evett csak belőle, de legalább a kicsinek ízlett 🙂 🙂
Hozzávalók a tésztához:
– kb. 200 g búzaliszt
– 4 g instant élesztő
– 70 ml meleg víz
– 1 teáskanál porcukor
– 1 mokkáskanál só
– 1 db tojás
– 30 ml olivaolaj
A tésztához egy edényben kimérjük a lisztet és a sót. Egy kisebb edényben összekeverjük a meleg vizet, a porcukrot és az instant élesztőt és pár percig hagyjuk állni. Egy harmadik kis edényben összekeverjük az olivaolajat a tojással, majd az egészet a liszthez adjuk, végül hozzáöntjük az élesztős keveréket is. Összegyúrjuk a tésztát. Kinyújtjuk kb.20 cm átmérőjű kör alakúra és formába helyezzük (amit én előtte kikentem vajjal). A széleire nyomkodjuk a tésztát, és a felesleges, lelógó részeket késsel levágjuk.
Hozzávalók a töltelékhez:
– fél kg bébispenót (egy dobozzal)
– fél fej vöröshagyma
– 1 evőkanál olivaolaj
– 2 csipet só
– 2 csipet fehérbors
– 2 db tojás
– 90 ml 2,8%-os tej
– 50-100 g reszelt sajt (kinek mennyi van épp otthon)
A töltelékhez először egy edényben vizet forralunk. A spenótokról én le szoktam venni a végeket. 2-3 percre a forró vízbe beledobjuk a spenótleveleket, majd leszűrjük. A hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olivaolajon egy serpenyőben 6-7 perc alatt üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótleveleket, pici sót, pici borsot. Egy edényben összekeverjük a tejet, sót, borsot, tojást, reszelt sajtot. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a hagymás spenótleveleket, és jól összekeverjük. Az egészet a tésztára öntjük.
180 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük (sütőfüggő!). El is készült a finomság! Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂
Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Túrónudli

Miután drága kisfiam 3 napja nem volt hajlandó semmit se enni a betegség miatt, gondoltam bepróbálkozom a jó öreg túrónudli Read more

Teljes kiőrlésű kifli

Sokan kértétek már tőlem, hogy a tejes kifli receptemet át tudnám e alakítani kicsit egészségesebb verzióba. Ma egy kicsit kísérletezgettem, Read more

Teljes kiőrlésű házikifli (kelesztés nélkül)

Nálunk a kifli is szinte mindennapos pékáru. Igyekszem alakítani kicsit a család táplálkozási szokásain és egészségessé formálni. Egy teljes kiőrlésű Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük