Magvas fehér kenyér
Kicsit átalakítottam a házi fehér kenyér receptemet, és magokat is raktam bele. Kipróbáltam, így hogyan alakul a kenyér. Kicsit tovább kellett sütnöm, 60 percig sült most ez a típus.
Hozzávalók:
– 2 evőkanál olaj (bármilyen olaj jó, ki milyet használ)
– 2,8 dl szénsavmentes víz
– 2 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 50 dkg kenyérliszt (BL80)
– 10 g szárított búzakovász
– 2 dkg friss élesztő
– 1-1 evőkanál len- és szezámmag + a kenyér tetejére
A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, pici lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt is. 5-10 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt (ha kenyérsütőgépben dagasztjuk a kenyeret, akkor nem kell külön futtatni az élesztőt).
Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sót, a búzakovászt, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ebbe mehet az olaj, és a felfutott élesztő is. 10-15 perc alatt kidagasztjuk a tésztát (nem kis munka, de megéri). A magokat csak a legvégén adjuk hozzá a tésztához. Miután sima tésztát kaptunk, meleg helyen 40-45 percig kelesztjük a tésztánkat.
Ha megkelt a tészta, kiborítjuk enyhén lisztes felületre, kicsit átgyúrjuk (de csak óvatosan). Ekkor történik a formázás. Kinyújtjuk a tésztát, utána felül és alul is behajtjuk a sarkokat, majd a két oldalát is középre (lásd a képen). Ezután felülről a levegőt kinyomkodva óvatosan feltekerjük a tésztát, és veknit formázunk. Egy sütőpapírral kibélelt edénybe rakjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni a kenyeret. A végén éles késsel három helyen megvágjuk a kenyér tetejét, jól lespricceljük vízzel, és megszórjuk még magokkal.
200 fokra előmelegítjük a sütőt, az aljába egy fém edénybe rakunk vizet, hogy gőzölögjön a sütőben. Nekem most kb. 60 perc volt a sütési idő. Amikor úgy látjátok, hogy a teteje már nagyon megsült, takarjátok le alufóliával a tetejét és úgy süssétek tovább. Rácson hagyjátok kihűlni a kenyeret. Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja