Csokis mini fonott kalács

Ígértem nektek, hogy hozok pár kalács receptet, így húsvét előtt. Igazából ezt el lehet készíteni csoki nélkül is, de így egy kicsit még különlegesebb 🙂 Hurokfonással készül, lentebb leírom, pontosan ez hogy történik. Mini kalácsról beszélünk, húsvétkor akár szendvicsnek is elkészíthető sonkával, tojással, sajttal (persze, ha csoki nélkül készül). Készítsétek el ti is! 🙂
A langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot, összekeverjük.

Egy megkelt cipócskát elfelezünk, mindkét darabból kb. 20 cm hosszú szálat sodrunk, X alakban magunk elé helyezzük. Először az alul lévő szár két végét keresztezzük a közepe felett, majd a másik két végét keresztezzük. Addig ismételjük, amíg elfogy a tészta. A végét szorosan összecsípjük, a fonat alá hajtjuk, hogy csinos legyen. A fonatot finoman meggörgetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Megformázzuk a többi kalácsot is.
Vékonyan megkenjük őket a felvert tojással, majd 30 percig pihenni hagyjuk, közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megkelt kalácskákat ismét megkenjük tojással, és a tepsit a forró sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja