Teljes kiőrlésű házikifli (kelesztés nélkül)
Nálunk a kifli is szinte mindennapos pékáru. Igyekszem alakítani kicsit a család táplálkozási szokásain és egészségessé formálni. Egy teljes kiőrlésű kiflit már hoztam nektek korábban, most egy olyan hoztam, amit még keleszteni sem kell, 1 óra alatt sütéssel együtt készen van. Próbáljátok ki, nagyon finom lett.
Hozzávalók:
– 25 dkg durumliszt
– 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
– 2,5 dl tej
– 2,5 dkg olvasztott teavaj
– 2,5 dkg élesztő
– 2,5 dkg élesztő
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál só
+ 1-2 evőkanál tej a kenéshez
Először is fellangyosítottam a tejet, belekevertem a cukrot, és elmorzsoltam benne a friss élesztőt. Hagytam, hogy felfusson az élesztő pár perc alatt.
Elővettem egy edényt, beleszitáltam a liszteket, hozzátettem a sót, az olvasztott vajat, majd az élesztős tejet is. Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.
Amikor készen van a tészta, két részre vesszük, és külön-külön kinyújtjuk. A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak tudjátok.
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli formára formázzuk (videó: https://youtu.be/9OQT5w5Fe1A) és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel.
Melegítsük be a sütőt 200 fokra, és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet. A kiflinek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik. Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.
Készítsétek el, iszonyatosan finom így is a kifli, és gyorsan elkészül.
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja