Itt a tavasz, kezdődik a medvehagyma szezon. Én is gyorsan beszereztem egy csokor szép medvehagymát a zöldségesnél. Tudtátok milyen sok jótékony hatása van ennek a zöldségnek?? Egy medvehagymás kiflit sütöttem ma nektek, melyről videó is készült. Nézzétek meg, és készítsétek el ti is bátran 🙂
 
Hozzávalók:
– 2 dl tej
– 0,5 dl olivaolaj
– 1 evőkanál kristálycukor
– 2 teáskanál só
– 15 dkg natúr joghurt
– 50 dkg finomliszt
– 1 csomag szárított élesztő/2 dkg friss élesztő
 

Én most kenyérsütő gépben csináltam a dagasztást és a kelesztést, ebben az esetben nem kell külön felfuttatni az élesztőt, csak belepakolunk mindent az üstbe ebben a sorrendben, ahogy felsoroltam. (8-as program, 1,5 óra)

Ha kézzel dagasztotok, akkor a tejet langyosítsátok fel, mehet bele a cukor és pici liszt, és a friss élesztőt morzsoljátok el benne. Hagyjátok 5-10 percig, míg habos lesz a teteje. Ekkor keverjétek össze a többi hozzávalóval, és 10 perc alatt egynemű tésztává dagasszátok, valamint utána letakarva meleg helyen 40-45 percig kelesszétek.
 

Miután megkelt, kiborítjátok enyhén lisztezett felületre, és négy részre osztjátok. Gömbölyítitek a tésztákat, és egyforma kör alakúra nyújtjátok. Az első kinyújtott tésztát megkenitek a medvehagymás vajkrémmel, melynek receptje a következő:

– 10 dkg puha vaj
– 1 teáskanál só
– fél csokor aprított medvehagyma
Ezt jól összedolgozzátok, hogy kenhető állagú legyen. Kenjétek rá a tésztára, majd fektessétek rá a másik kinyújtott kerek tésztalapot is. Kicsit lapítgassátok le, majd 12 egyenlő háromszögre vágjátok fel. Ez persze lehet több is, kevesebb is attól függően ki mekkora kifliket szeretne. A háromszögeket tekerjétek fel kiflinek, és mehetnek egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ugyanezt végezzétek el a másik két kerek tésztalapunkkal is. Így összesen nekem 24 db kiflim lett.

A tepsire ha ráraktátok a kifliket, még 30 percig kelesszétek itt is őket, majd utána egy tojássárgájával kenjétek le a tetejüket, megszórhatjátok esetleg szezámmaggal is. Mehet be a tepsi a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 20-25 percre, míg szép pirosak lesznek. Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

A képhez tartozó alt jellemző üres; DSC00195-1024x577.jpg a fájlnév

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük