Császárzsemle

Mivel a múlt héten kaptam ajándékba egy Limara könyvet egyik kedves csoporttagomtól, így gondoltam hasznosítom a tanultakat. Ma császárzsemlét és hosszúkás zsemlét készítettem Limara receptje alapján.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
- 2 dl víz
- 15 dkg joghurt
- 3 evőkanál olivaolaj
- 1,5 teáskanál só
- 2 dkg friss élesztő
Mivel ma sok teendőm volt, így én kenyérsütőgépben csináltam a dagasztást és a kelesztést (8-as program, 1,5 óra). Ebben az esetben csak szimplán belepakoltam az üstbe a hozzávalókat, és elindítottam a gépet.
Ha kézzel dagasztotok, akkor futtassátok fel az élesztőt, és a korábbiakban bemutatott módon dagasszátok a tésztát, és 45 percig kelesszétek.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületre borítsátok ki, és osszátok szét 6 részre (kb. 150 g-os adagok jönnek ki). Gömbölyítsétek a tésztákat külön-külön, és letakarva még 15 percig hagyjátok kelni.
Ezután történik a formázás. 3 db-ot tojás alakúra formázzuk. 3 db-ból pedig császárzsemlét formázunk a következő módon. 1,5-2 cm átmérőjű és 40 cm hosszú, a végeken kissé elvékonyodó rudakat sodrunk. A közepükre csomót kötünk, így az egyik végén a csomó felett, a másik alatta lóg ki. A felül kilógó véget a csomó alá hajtjuk. Az alul kilógó véget pedig felülről nyomjuk bele a zsemle közepébe, majd alul a két véget összecsípjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, és letakarva 30 percig kelni hagyjuk. Majd vízzel alaposan lepermetezzük a tetejüket. Lehet ilyenkor magokkal díszíteni.
200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja