Sokan kértétek már tőlem, hogy a tejes kifli receptemet át tudnám e alakítani kicsit egészségesebb verzióba. Ma egy kicsit kísérletezgettem, és szerintem elég jól sikerült. Megosztom most veletek is az új receptemet. Készítsétek el bátran! 🙂
 
UPDATE!!! Azt javaslom, hogy a hozzávalók körét bővítsétek ki a búzasikérrel!! Javítani fog az állagán! 🙂 Receptet ez alapján módosítom!
 

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt (BL55)
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 2,2 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 g tejföl
  • 10 g só
  • 1 mokkáskanál méz
 
A tejet és a vizet összeöntjük, hozzákeverjük a tejfölt is, és langyosra melegítjük. 
A liszteket egy tálba öntjük, hozzákeverjük a sót is. Mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, rácsurgatjuk a mézet, és erre mehet a langyos tej keveréke is. Letakarjuk a tálat, és várunk kb.10 percet, míg felfut az élesztőt (habos lesz a teteje).
 
Ezután jól összedolgozzuk 10 perc alatt a tésztát egyneművé, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük. 
Miután megkelt a tészta 8 egyenlő részre osztottam (kb. 110 g-os tészták), gömbölyítettem őket, újra letakartam, és 10 percig így pihentettem a tésztát. 
 
Miután letelt a 10 perc, következik a kiflik formázása. Videó: Kifli formázása (https://youtu.be/9OQT5w5Fe1A)

 

A kész kifliket sütőpapíros tepsire fektettem, és kb 30 percig még így is kelesztettem őket. Ezalatt betettem a sütő aljába egy tálban kb 1 dl vizet, és bekapcsoltam a sütőt 220 fokra, hogy melegedjen fel. 

Miután eltelt a 30 perc, felmelegedett a sütő, mehetnek a kiflik a sütőbe, azonban előtte vízzel lespricceljük a tetejüket.
 
15-20 percig 220 fokon sütjük, és amikor már látjuk hogy elkezdett pirulni a tetejük, levesszük a sütőt 200 fokra, és még így kb 5 percet sütjük őket. Miután készen vannak, rácson hagyjuk kihűlni a kifliket. Szerintem nagyon finomak lettek, próbáljátok ki ti is! 🙂 Jó étvágyat hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük