Fokhagyma krémleves
A kisebb gyermekem most kezdte az ovit, és persze, hogy egy hét után taknyos lett … ami persze egyenesen arányos azzal, hogy mi is elkaptuk ez az ovis bacilust 🙁 Mindenképpen szerettem volna ma egy olyan levest készíteni, ami egy igazi vitaminbomba, egy erős immunerősítő. Húslevesnek most nem igazán akartam nekiállni, ezért döntöttem a fokhagyma mellett.
Meg kell vallanom Nektek őszintén, hogy a fokhagyma gyakorlatilag bármilyen formában jöhet nekem, imádom az ízét. Korábban is készítettem már fokhagyma krémlevest, de nem olyan rég a Streen Kitchen weboldalán szembejött velem Zé által készített leves, amibe több textúrában készítette el a fokhagymát. Gondoltam akkor most én is átalakítom ilyen formában a receptemet. Azt hinnétek, hogy nagyon sok benne a fokhagyma, de higgyétek el nekem, hogy isteni lesz az íze!!!
Hozzávalók:
- összesen 2,5 fej fokhagyma
- fél vöröshagyma
- 70-80 g olaj
- só, fehérbors, kakukkfű
- 5 dl húsleves alaplé (vagy 5 dl vízben megfőzött 1 db húsleves kocka)
- 2 dl főzőtejszín
- 2 tk keményítő
- feltétnek én ementális sajtot tettem
Első lépésben két egész fej fokhagymát külön-külön jól becsomagolok alufóliába, ám mielőtt teljesen összezárnám a fóliát, teszek bele 1-1 csipet sót, és pici olajat. Ezután jó erősen bezárom a fóliát, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára, krémesre sütöm a fokhagymát.
Amíg sül a fokhagyma, megcsinálom a fokhagyma chipset. 3 fokhagymát gerezdet felvágok kicsit vastagabb szeletekre, és 80 g olajban aranybarnára sütöm. Ezután kiszedem papírtörlőre, és hagyom lecsepegni. Az olajat hagyjátok meg, mert ebben fog készülni a leves!!!
Jöhet ezután a leves elkészítése. Nekem most nem volt húsleves alaplevem, ezért mindenek előtt 5 dl vizet feltettem melegedni, és amikor felforrt, beletettem egy húsleves kockát, és csak addig melegítettem tovább míg fel nem olvadt a kocka. Ezután ezt félretettem. Fél vöröshagymát, és 3 gerezd fokhagymát apróra összevágtam, és a korábban félretett fokhagymás olajban üvegesre pároltam. Tettem hozzá sót, fehérborsot és 2 csipetnyi szárított kakukkfüvet. Ezután hozzáadtam a megsütött, héjából kiszedett puha fokhagymákat is és felöntöttem az 5 dl alaplével, és jól felforralom. Amikor felforrt, botmixerrel krémesre pürésítjük.
A tejszínben elkeverjük csomómentesre a keményítőt, és hozzáadjuk a leveshez, és 2-3 perc alatt összerottyantjuk. Készen is van a levesünk! Feltétnek én reszeltem rá ementáli sajtot, és rászórtam a korábban kisütött fokhagyma chips-eket! Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja