Fokhagyma krémleves

A kisebb gyermekem most kezdte az ovit, és persze, hogy egy hét után taknyos lett … ami persze egyenesen arányos azzal, hogy mi is elkaptuk ez az ovis bacilust 🙁 Mindenképpen szerettem volna ma egy olyan levest készíteni, ami egy igazi vitaminbomba, egy erős immunerősítő. Húslevesnek most nem igazán akartam nekiállni, ezért döntöttem a fokhagyma mellett.

Meg kell vallanom Nektek őszintén, hogy a fokhagyma gyakorlatilag bármilyen formában jöhet nekem, imádom az ízét. Korábban is készítettem már fokhagyma krémlevest, de nem olyan rég a Streen Kitchen weboldalán szembejött velem Zé által készített leves, amibe több textúrában készítette el a fokhagymát. Gondoltam akkor most én is átalakítom ilyen formában a receptemet. Azt hinnétek, hogy nagyon sok benne a fokhagyma, de higgyétek el nekem, hogy isteni lesz az íze!!!

Hozzávalók:

  • összesen 2,5 fej fokhagyma
  • fél vöröshagyma
  • 70-80 g olaj
  • só, fehérbors, kakukkfű
  • 5 dl húsleves alaplé (vagy 5 dl vízben megfőzött 1 db húsleves kocka)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tk keményítő
  • feltétnek én ementális sajtot tettem

Első lépésben két egész fej fokhagymát külön-külön jól becsomagolok alufóliába, ám mielőtt teljesen összezárnám a fóliát, teszek bele 1-1 csipet sót, és pici olajat. Ezután jó erősen bezárom a fóliát, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára, krémesre sütöm a fokhagymát.

Amíg sül a fokhagyma, megcsinálom a fokhagyma chipset. 3 fokhagymát gerezdet felvágok kicsit vastagabb szeletekre, és 80 g olajban aranybarnára sütöm. Ezután kiszedem papírtörlőre, és hagyom lecsepegni. Az olajat hagyjátok meg, mert ebben fog készülni a leves!!!

Jöhet ezután a leves elkészítése. Nekem most nem volt húsleves alaplevem, ezért mindenek előtt 5 dl vizet feltettem melegedni, és amikor felforrt, beletettem egy húsleves kockát, és csak addig melegítettem tovább míg fel nem olvadt a kocka. Ezután ezt félretettem. Fél vöröshagymát, és 3 gerezd fokhagymát apróra összevágtam, és a korábban félretett fokhagymás olajban üvegesre pároltam. Tettem hozzá sót, fehérborsot és 2 csipetnyi szárított kakukkfüvet. Ezután hozzáadtam a megsütött, héjából kiszedett puha fokhagymákat is és felöntöttem az 5 dl alaplével, és jól felforralom. Amikor felforrt, botmixerrel krémesre pürésítjük.

A tejszínben elkeverjük csomómentesre a keményítőt, és hozzáadjuk a leveshez, és 2-3 perc alatt összerottyantjuk. Készen is van a levesünk! Feltétnek én reszeltem rá ementáli sajtot, és rászórtam a korábban kisütött fokhagyma chips-eket! Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Sütőtök krémleves

Az őszi szezon egyik közkedvelt zöldsége a sütőtök. Nagyon egészséges zöldség, tele van vitaminnal, ami nélkülözhetetlen ebben az influenzás időszakban. Read more

Gulyásleves házi nokedlivel (kezdőknek!!)
Gulyásleves

https://youtu.be/431p_cHJmH4   Emlékszem, milyen nehezen kezdtem bele a leves készítésébe miután családom lett. De aztán addig-addig gyakoroltam, hogy egész jók Read more

Stíriai metélt

https://youtu.be/AcZopmo2t14 Ismét felcsaptam a régi receptes füzetemet, amiben még anyukámtól gyűjtöttem be a recepteket 🙂 Régen, nálunk anyu sokat készítette Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment