Sütőtök krémleves
Az őszi szezon egyik közkedvelt zöldsége a sütőtök. Nagyon egészséges zöldség, tele van vitaminnal, ami nélkülözhetetlen ebben az influenzás időszakban. Én szinte minden ősszel, amikor elkezdődik a sütőtök szezon, készítek itthon sütőtök krémlevest. Arról már láthattatok tőlem videót, hogy hogyan érdemes a sütőtököt feldolgozni. Ez a következő linken meg tudjátok nézni: https://youtu.be/CLF6r_8Bc7g
Hozzávalók:
- 1 kg sült sütőtök
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 1 l húsleves alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- ízlés szerint só, fehérbors, őrölt szerecsendió
Első lépésben a frissen vásárolt sütőtököt dolgozom fel. Felvágom apró kockákra, leszedem a héját, beteszem egy tepsibe, amit kibéleltem sütőpapírral, és az egészet megsütöm kb. 200 fokon 30 perc alatt puhára. Utána ezt félreteszem.
Hogyha nincs otthon húsleves alaplevetek, ami teljesen természetes lehet, akkor egy liter vizet tegyetek fel forrni, és dobjatok bele egy húsleves kockát, majd csak addig melegítsétek, amíg fel nem oldódik a kocka a vízben. Ezt is félretehetitek.
Ezután elővesztek egy kisebb lábast, tesztek bele étolajat, apróra vágjátok a vöröshagymát és a fokhagymát, és üvegesre pirítjátok a forró olajban. Erre ráteszitek a korábban puhára sütött sütőtök darabokat, és összekeveritek. Ezután öntsétek fel a húsleves alaplével, fűszerezzétek ízlés szerint és hagyjátok felforrni. Én csak sót, fehérborsot és őrölt szerecsendiót szoktam beletenni. Ha egyet rottyant, akkor botmixerrel krémesre pürésítsétek, majd ha ez is megtörtént, akkor öntsétek fel a főzőtejszínnel. Ezzel is már csak addig melegítsétek, amíg fel nem felforr újra. Természetesen kóstoljátok közben, nyugodtan lehet még ekkor is kóstolni. Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja