Stíriai metélt

Ismét felcsaptam a régi receptes füzetemet, amiben még anyukámtól gyűjtöttem be a recepteket 🙂 Régen, nálunk anyu sokat készítette ezt a finomságot, általában valamilyen tartalmasabb leves után ettük főételként. Biztos akad olyan, aki ezt a finomságot desszertként fogyasztja, és valószínűleg olyan is, aki még sosem hallott róla. Akik szívesen megkóstolnák, azoknak ajánlom figyelmükbe a receptemet! 🙂

Hozzávalók a túrós tésztához:

  • 500 g túró (lehet félzsíros és zsírszegény is)
  • kb. 8 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

A tésztát nagyon egyszerűen úgy készítjük el, hogy a túrót villával összetöritek kicsit, hozzáadtok 1 tojást és egy csipet sót, valamint annyi lisztet, hogy még puha tésztát kapjatok, de azért nyújtható legyen. Ezért írtam nektek az alapanyagokhoz kb. 8 evőkanál lisztet, de ez függ a liszt minőségétől is, fajtájától is. Ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi kell hozzá. Kinyújtom vékonyra a tésztát, és felszeletelem kb. 3 cm-es csíkokra (úgy, ahogy a videóban bemutatom). Ezután forrásban lévő vízbe teszek sót, és részletekben megfőzöm a tésztát. Akkor van kész a tészta, ha feljön a víz tetejére. Ekkor szedjétek ki egy edénybe és hagyjátok picit hűlni.

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 dl tejföl
  • 12 dkg kristálycukor
  • 5 dkg puha vaj
  • fél citrom héja
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola (elhagyható – én sem használtam a videóban)
  • zsemlemorzsa
  • zsír vagy vaj a tepsi kikenéséhez

Ha mazsolát is tesztek bele, akkor ezt előre áztassátok be, hogy jól megszívja magát folyadékkal, majd szűrjétek le, és csepegtessétek jól le. A citrom héját reszeljétek le. Válasszátok szét a tojásokat. Egy magas falú tepsit kenjetek be zsiradékkal és jól szórjátok be zsemlemorzsával.

A kristálycukor felével verjetek kemény habot a tojásfehérjéből. Egy másik tágas edényben a kristálycukor másik felével és a vajjal keverjétek ki habosra a tojások sárgáját, ebbe rakjátok bele a citromhéjat, vaníliás cukrot, majd a tejfölt is. Végül forgassátok bele a mazsolát, és a kifőtt tésztát is. A legvégén mehet bele óvatosan a kemény tojásfehérjehab.

A keveréket terítsétek el egyenletesen a tepsiben, és középmeleg sütőbe téve, mérsékelt tűzön süssétek készre. Akkor van készen, amikor szépen megbarnul a teteje. Ha elkészül, szórjátok be porcukorral, és fogyasszátok egészséggel! Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Rákóczi túrós

https://youtu.be/Vx-w9nZHEeE Ha egy igazán klasszikus magyar finomságot szeretnétek sütni, akkor ajánlom figyelmetekbe ezt az isteni rákóczi túróst. Ti tudtátok, hogy Read more

Túrógombóc 2.0

Szerintem ahány háztartás, annyi recept akad a túrógombócra!!! Ugye Ti is így gondoljátok? Már találhattok egy túrógombóc receptet itt a Read more

* Boci szelet * – egy igazi karanténsüti

https://youtu.be/dk-Ys1vf5vc Mai napon úgy gondoltam, hogy egy olyan sütit készítek el, ami igazán gyorsan készen van, nagyon finom, és minden Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment