Stíriai metélt
Ismét felcsaptam a régi receptes füzetemet, amiben még anyukámtól gyűjtöttem be a recepteket 🙂 Régen, nálunk anyu sokat készítette ezt a finomságot, általában valamilyen tartalmasabb leves után ettük főételként. Biztos akad olyan, aki ezt a finomságot desszertként fogyasztja, és valószínűleg olyan is, aki még sosem hallott róla. Akik szívesen megkóstolnák, azoknak ajánlom figyelmükbe a receptemet! 🙂
Hozzávalók a túrós tésztához:
- 500 g túró (lehet félzsíros és zsírszegény is)
- kb. 8 evőkanál liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A tésztát nagyon egyszerűen úgy készítjük el, hogy a túrót villával összetöritek kicsit, hozzáadtok 1 tojást és egy csipet sót, valamint annyi lisztet, hogy még puha tésztát kapjatok, de azért nyújtható legyen. Ezért írtam nektek az alapanyagokhoz kb. 8 evőkanál lisztet, de ez függ a liszt minőségétől is, fajtájától is. Ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi kell hozzá. Kinyújtom vékonyra a tésztát, és felszeletelem kb. 3 cm-es csíkokra (úgy, ahogy a videóban bemutatom). Ezután forrásban lévő vízbe teszek sót, és részletekben megfőzöm a tésztát. Akkor van kész a tészta, ha feljön a víz tetejére. Ekkor szedjétek ki egy edénybe és hagyjátok picit hűlni.
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl tejföl
- 12 dkg kristálycukor
- 5 dkg puha vaj
- fél citrom héja
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola (elhagyható – én sem használtam a videóban)
- zsemlemorzsa
- zsír vagy vaj a tepsi kikenéséhez
Ha mazsolát is tesztek bele, akkor ezt előre áztassátok be, hogy jól megszívja magát folyadékkal, majd szűrjétek le, és csepegtessétek jól le. A citrom héját reszeljétek le. Válasszátok szét a tojásokat. Egy magas falú tepsit kenjetek be zsiradékkal és jól szórjátok be zsemlemorzsával.
A kristálycukor felével verjetek kemény habot a tojásfehérjéből. Egy másik tágas edényben a kristálycukor másik felével és a vajjal keverjétek ki habosra a tojások sárgáját, ebbe rakjátok bele a citromhéjat, vaníliás cukrot, majd a tejfölt is. Végül forgassátok bele a mazsolát, és a kifőtt tésztát is. A legvégén mehet bele óvatosan a kemény tojásfehérjehab.
A keveréket terítsétek el egyenletesen a tepsiben, és középmeleg sütőbe téve, mérsékelt tűzön süssétek készre. Akkor van készen, amikor szépen megbarnul a teteje. Ha elkészül, szórjátok be porcukorral, és fogyasszátok egészséggel! Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja