Ismét felcsaptam a régi receptes füzetemet, amiben még anyukámtól gyűjtöttem be a recepteket 🙂 Régen, nálunk anyu sokat készítette ezt a finomságot, általában valamilyen tartalmasabb leves után ettük főételként. Biztos akad olyan, aki ezt a finomságot desszertként fogyasztja, és valószínűleg olyan is, aki még sosem hallott róla. Akik szívesen megkóstolnák, azoknak ajánlom figyelmükbe a receptemet! 🙂

Hozzávalók a túrós tésztához:

  • 500 g túró (lehet félzsíros és zsírszegény is)
  • kb. 8 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

A tésztát nagyon egyszerűen úgy készítjük el, hogy a túrót villával összetöritek kicsit, hozzáadtok 1 tojást és egy csipet sót, valamint annyi lisztet, hogy még puha tésztát kapjatok, de azért nyújtható legyen. Ezért írtam nektek az alapanyagokhoz kb. 8 evőkanál lisztet, de ez függ a liszt minőségétől is, fajtájától is. Ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi kell hozzá. Kinyújtom vékonyra a tésztát, és felszeletelem kb. 3 cm-es csíkokra (úgy, ahogy a videóban bemutatom). Ezután forrásban lévő vízbe teszek sót, és részletekben megfőzöm a tésztát. Akkor van kész a tészta, ha feljön a víz tetejére. Ekkor szedjétek ki egy edénybe és hagyjátok picit hűlni.

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 dl tejföl
  • 12 dkg kristálycukor
  • 5 dkg puha vaj
  • fél citrom héja
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola (elhagyható – én sem használtam a videóban)
  • zsemlemorzsa
  • zsír vagy vaj a tepsi kikenéséhez

Ha mazsolát is tesztek bele, akkor ezt előre áztassátok be, hogy jól megszívja magát folyadékkal, majd szűrjétek le, és csepegtessétek jól le. A citrom héját reszeljétek le. Válasszátok szét a tojásokat. Egy magas falú tepsit kenjetek be zsiradékkal és jól szórjátok be zsemlemorzsával.

A kristálycukor felével verjetek kemény habot a tojásfehérjéből. Egy másik tágas edényben a kristálycukor másik felével és a vajjal keverjétek ki habosra a tojások sárgáját, ebbe rakjátok bele a citromhéjat, vaníliás cukrot, majd a tejfölt is. Végül forgassátok bele a mazsolát, és a kifőtt tésztát is. A legvégén mehet bele óvatosan a kemény tojásfehérjehab.

A keveréket terítsétek el egyenletesen a tepsiben, és középmeleg sütőbe téve, mérsékelt tűzön süssétek készre. Akkor van készen, amikor szépen megbarnul a teteje. Ha elkészül, szórjátok be porcukorral, és fogyasszátok egészséggel! Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Sütőtökös kevert süti

https://youtu.be/qzbueDJFEu8 Nagyobbik fiamról, Misikéről már írtam korábbi blogomban. Azonban Misike mellett született egy kisfiam múlt nyáron, Marci, aki most múlt Read more

Túrós muffin

https://youtu.be/tuPZsWw2Kmw Egyik kedves Mártus házi konyhája Facebook csoport tagom megkért, dobjak már fel a blogra valami gyors receptet, amit hétvégén el Read more

A kelt tészta (alaprecept)

https://youtu.be/0O2UUy7F8HA     Hozzávalók: - 2,5-3,2 dl langyos tej (a mennyiség attól függ, hogy formázhatóbb vagy lágyabb tésztát szeretnénk) - Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük