PITA házilag (TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL)
Ma egy újabb receptet hoztam az életváltásomnak köszönhetően. Pita készült házilag teljes kiőrlésű lisztből. Azonban nyugodtan elkészíthetitek hagyományos búzalisztből is 🙂
Hozzávalók (4 db-hoz):
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g búzasikér
- 20 g friss élesztő
- 2 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
Hagyományos esetben (6 db-hoz):
- 400 g búzaliszt
- 40 g friss élesztő
- 250-300 ml langyos víz
- 2 teáskanál só
A langyos vízben elmorzsolom a friss élesztőt és elkeverem egy kiskanállal, hogy jól feloldódjon. Ezt beleteszem egy edénybe, és ehhez teszem hozzá a lisztet, és a búzasikért. Elkezdjük összekeverni. Amikor már nagyjából összeáll a tésztánk, akkor adjuk hozzá a sót, hogy ne ölje meg az élesztőgombákat.
Ha összeállt a tészta, 10 percre eltesszük pihenni letakarva! Ezután átdolgozzuk a tésztánkat (ahogy a videón bemutatom). Ezzel tesszük levegősebbé a tésztánkat. Ezt még kétszer 10 percenként megcsináljuk, majd a végén 30 percet hagyjuk állni.
Picit belisztezzük a munkapultot, és kiborítjuk a tésztát rá. Tetejét is belisztezzük. Ezután felosztom annyi részre, ahány pitát szeretnék belőle sütni. Felgömbölyítjük egyenként őket. Ha kész, még 10 percig pihentetjük letakarva!
Ezután kinyújtjuk a tésztákat kerek formára. Még 10 percet így is pihentetem a tésztát!!! Forró tepsire tesszük a pitatésztákat, és 10 perc alatt készre sütjük! Nedves ruhával letakarva hagyjuk kihűlni, hogy ne száradjon ki a tészta! Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂