PITA házilag (TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL)

Ma egy újabb receptet hoztam az életváltásomnak köszönhetően. Pita készült házilag teljes kiőrlésű lisztből. Azonban nyugodtan elkészíthetitek hagyományos búzalisztből is 🙂

Hozzávalók (4 db-hoz):

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g búzasikér
  • 20 g friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só

Hagyományos esetben (6 db-hoz):

  • 400 g búzaliszt
  • 40 g friss élesztő
  • 250-300 ml langyos víz
  • 2 teáskanál só

A langyos vízben elmorzsolom a friss élesztőt és elkeverem egy kiskanállal, hogy jól feloldódjon. Ezt beleteszem egy edénybe, és ehhez teszem hozzá a lisztet, és a búzasikért. Elkezdjük összekeverni. Amikor már nagyjából összeáll a tésztánk, akkor adjuk hozzá a sót, hogy ne ölje meg az élesztőgombákat.

Ha összeállt a tészta, 10 percre eltesszük pihenni letakarva! Ezután átdolgozzuk a tésztánkat (ahogy a videón bemutatom). Ezzel tesszük levegősebbé a tésztánkat. Ezt még kétszer 10 percenként megcsináljuk, majd a végén 30 percet hagyjuk állni.

Picit belisztezzük a munkapultot, és kiborítjuk a tésztát rá. Tetejét is belisztezzük. Ezután felosztom annyi részre, ahány pitát szeretnék belőle sütni. Felgömbölyítjük egyenként őket. Ha kész, még 10 percig pihentetjük letakarva!

Ezután kinyújtjuk a tésztákat kerek formára. Még 10 percet így is pihentetem a tésztát!!! Forró tepsire tesszük a pitatésztákat, és 10 perc alatt készre sütjük! Nedves ruhával letakarva hagyjuk kihűlni, hogy ne száradjon ki a tészta! Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Gyros házilag (teljes kiőrlésű lisztből)

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
MACARON olasz módra (Alaprecept)

Egy igazán nemzetközi receptet hoztam nektek a mai napon, melyet manapság már nagyon sok magyar blogger oldalán látok nap, mint Read more

Főzött gyurma

https://youtu.be/qxP_mvYQIQo Sajnos most olyan napokat élünk meg, hogy be vagyunk zárva a lakásba a koronavírus miatt. A mai napon hozok Read more

Túró rudi

https://youtu.be/foY52bZOgxk Kinek a gyermeke ne szeretné a túró rudit?? Na, azért valljuk be, hogy mi, szülők se vetjük meg ezt Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment