Kürtőskalács házilag (sütőben sütve)
Ha vége a nyárnak, eltűnnek a kürtőskalácsos bódék is …. viszont hoztam most nektek egy receptet, videót, amin bemutatom nektek, hogy hogyan tudtok otthon is igazán finom, házi kürtőskalácsot készíteni.
Kalács tészta:
- 220 ml langyos tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 20 g friss élesztő
- 500 g finomliszt
- 1 nagy csipet só
- 1 egész tojás és egy 1 tojássárgája
- 50 g vaj
Sütéshez:
- 6 evőkanál olvasztott vaj
- 6-8 evőkanál kristálycukor
- 2 tk fahéj
- 6 üres sörös doboz
- alufólia
A tejben elkeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, és hozzáadjuk a tojást és a tejes, cukros élesztőt. Összedolgozzuk, és hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, amivel együtt 10 percig dagasztjuk a tésztát, majd egy órán keresztül, langyos helyen kelesztjük. Addig a sörös dobozokat szorosan betekerjük alufóliával, a sütőnket pedig előmelegítjük 220 fokra. A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, és minél hosszabb, mindenhol egyenlő vastag kukacokat sodrunk belőle. A sörös dobozokat megkenjük olvasztott vajjal, rátekerjük a tésztát, kicsit megnyomkodjuk, hogy a tésztacsíkok összeérjenek, majd megkenjük a tésztát is vajjal, és a cukorba hempergetjük. 220 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük a kalácsokat, és még forrón fahéjas cukorba hempergetjük a őket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!