Vajas kelt tészta (alaprecept)
A mai napon egy olyan alapreceptet hoztam el nektek, mellyel isteni finom, puha vajas tésztákat tudtok készíteni. Legyen az kifli, zsemle, töltött csigák például. Remélem sokan elkészítitek majd otthon is ezt a receptet! 🙂
Videó a youtube csatornámon: Vajas kelt tészta
Hozzávalók:
– 42 dkg BL55 finomliszt
– 2 dkg friss élesztő
– 0,6 dkg só
– 1 dkg cukor
– 1 db tojás (plusz 1 db a kenéshez)
– 1,35 dl tej
– 5 dkg puha vaj
– 7,5 dkg tejföl
Ha fagyasztott élesztővel dolgoztok, akkor a videón láthatjátok hogyan dolgoztam vele.
Friss élesztő esetén először a tejet, a tejfölt, a tojást és az élesztőt a dagasztótálba tesszük, majd elkevertetjük a géppel. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és a cukrot, majd 3 percet dagasztjuk, míg a tészta egyneművé válik.
A puha vajat kisebb kockákban adagolva adjuk hozzá és további 5 percet dagasztjuk a géppel. Az elkészült tésztát huzatmentes helyen, letakarva pihentetjük 30 percet.
Ekkor következik a gömbölyítést, tehát a tésztát annyi részre osztjuk, ahány péksüteményt szeretnénk készíteni, majd gombócot formázunk belőlük, és letakarva további 15 percet pihentetjük a konyhapulton. A formázást és az esetleges töltést követően 30-45 percig kelesztjük.
Egy tojást villával lazán felverünk, és egy kenőecset segítségével áttojásozzuk a megkelt péksüteményeket. 195 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha tetszett a receptem, csatlakozz MÁRTUS HÁZI KONYHÁJA Facebook oldalamhoz és ajánld ismerőseidnek is a blogomat! Köszönöm szépen! 🙂 Ne feledkezzetek el feliratkozni MÁRTUS HÁZI KONYHÁJA Youtube csatornámra sem 🙂
Csatlakozzatok csoportomhoz a Facebook-on Mártus házi konyhája néven! 🙂