Gulyásleves házi nokedlivel (kezdőknek!!)

Emlékszem, milyen nehezen kezdtem bele a leves készítésébe miután családom lett. De aztán addig-addig gyakoroltam, hogy egész jók lettek. Miután tudtam, hogy férjem nagyon szereti a gulyáslevest, így az volt a célom, hogy megtanuljam elkészíteni. Édesanyámat kérdeztem, ő hogyan csinálja, hiszen az mindig olyan finom. Megmutatta, megtanította, így most már én is bátran készítem el a családnak 🙂
Hozzávalók:
– 50 dkg sertéscomb
– 20-25 dkg vöröshagyma
– 2 db nagy sárgarépa
– 1 db nagy fehérrépa
– 1 kis db zeller
– 5-6 szem burgonya
– 1 evőkanál fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
– 1 evőkanál só (csapott)
– 1 teáskanál őrölt bors
– 1 kis db paradicsom
– 1 db tv paprika
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 evőkanál étolaj (vagy sertészsír)
– szárított petrezselyem
– 2,5 l víz
A hagymákat kicsire aprítottam. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
Az olajat felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikával összekeverjük, felöltjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
Ekkor hozzáadjuk a sertéshúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát.
Fedővel lefedve saját levében 60 percig minimum főzzük. Elkészíthetjük közben a galuskát (lásd egy másik bejegyzés alatt).
Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, szárított petrezselyem, felöntjük 2 liter vízzel.
Letakarva további 50-60 percet főzzük. Beletesszük a nokedlit, és összerottyantjuk. Kész is a finom gulyáslevesünk! 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!