Sütőtökös pogácsa
Itt az ősz! Ígértem nektek, hogy hozok nektek pár sütőtökös receptet a szezonban. Elsőként hoztam nektek Youtube videón, hogy hogyan készítsétek elő, hogyan süssétek meg a sütőtököt. Most pedig hoztam nektek egy isteni finom sütőtökös pogácsa receptet. Készítsétek el, mert tényleg nagyon finom!!! 🙂 Készült hozzá videó is! 🙂
Hozzávalók:
– 45 dkg sütőtök püré
– kb. 50 dkg liszt (38 dkg-mal kezdtem, de nagyon ragacsos volt a tészta, így raktam még hozzá)
– 3 dkg friss élesztő
– 10 dkg vaj
– 1 dl langyos tej
– 1 teáskanál cukor
– 2 evőkanál só
Először felfuttatjuk a cukros tejben az élesztőt kb.10 perc alatt. Rakjatok a tetejére még a lisztből is, így jobban érik az élesztő.
Ha letelt a 10 perc, kezdődhet a pogácsa tészta összeállítása. Először a lisztbe tesszük a sót, és a vajat, majd jól összemorzsoljuk. Utána ehhez adjuk az élesztős tejet és a sütőtök pürét, majd egynemű, közepesen ragacsos tésztát kaptok. Takarjátok le, vagy fedjétek le a tésztát, és hagyjátok 1 órán keresztül kelni, hogy kb. duplájára keljen.
Miután egyszer megkelt, kinyújtjátok lisztezett felületen ujjnyi vastagra és hajtogatjátok (lásd a videón). Majd letakarjátok, és újra hagyjátok kelni a tésztát kb. 30 percig.
Ha másodszor is megkelt a tészta, kinyújtjátok kb. 2 cm vastagra, és pogácsa szaggatóval – vagy e híján egy feles pohárral – kiszaggatjátok a pogácsákat és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjátok őket. A leszakadt darabokat újra kinyújthatjátok és szaggathatjátok.
Ezek után bekapcsoljuk a sütő 180 fokra, hogy előmelegedjen. Addig tejjel, vagy olvasztott vajjal lekenjük a pogácsák tetejét, és kidíszítjük tökmaggal, vagy bármilyen más maggal. Mire kidíszítitek felmelegedik a sütő és a pogácsák is kelnek még egy kicsit. Ekkor mehetnek be a tepsik a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük őket. Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja