Baconos-túrós pogácsa
A múltkor itt volt nálunk egy barátunk, és akkor készítettem ezt a pogácsát. Utána kérte, hogy adjam meg a receptet, mert ez valami isteni finom. Tény ami tény, nálunk is imádja a család, gyorsan elfogy 🙂
– 25 dkg tehéntúró
– 2 dl tejföl
– 1 tojás és 1 tojás a kenéshez
– kovászhoz: 1 dl langyos tej + kiskanál cukor + kiskanál liszt + 1 csomag élesztő (nekem 4,2 dkg)
– 60 dkg liszt
– 30 dkg vaj
– 3 kiskanál só
– kb. 20-25 dkg kockázott bacon szalonna
Először azzal kezdjük, hogy a bacon szalonnát jól kisütjük pirosra. Közben az élesztőt a langyos, cukros, lisztes tejben felfuttatjuk, hogy habos legyen a teteje.
Amíg az élesztő kel, addig a túrót összekeverjük a felolvasztott vajjal, a tojással, a tejföllel, a sóval, majd a végén az élesztős tejjel. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és sima, lágy tésztát gyúrunk. Figyeljetek arra, hogy nem kell nagyon sokáig gyúrni!
Kb. 20-30 percig kelesztjük egy tálban, majd kinyújtjuk jól belisztezett deszkán, majd a kinyújtott tésztán elegyengetjük a kisütött bacont, és feltekerjük, mint egy rétestésztát, majd még egy kicsit gyúrunk rajta.
Kinyújtjuk kb.1,5 cm vastagra, lekenjük felvert tojással, bekockázzuk a tetejét éles késsel, majd kiszaggatjuk tetszés szerinti méretű szaggatóval. A kimaradt részeket újra lehet nyújtani, és szaggatni. Sütőpapíros tepsibe tesszük és 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/
Isteni lett, köszi a receptet 🙂