Házi vajas croissant

Nincs is finomabb reggeli egy puha vajas croissant-nál. Nálunk legalábbis nagyon szereti a család 🙂 Szoktam elég sűrűn készíteni. Annyira nem bonyolult, próbáljátok ki 🙂 Lehet fagyasztani is a kész, nyers croissant-okat, csak arra kell figyelni, hogy amikor kiveszitek a fagyasztóból, 30 percig hagyni kell, hogy szobahőmérsékletű legyen, és utána kisütni.
Hozzávalók:
– 1 tojás (+ a kenéshez)
– 225 ml tej
– 60 g vaj
– 1 kávéskanál só
– 2 evőkanál cukor
– 400 g kenyérliszt
– 30 g friss élesztő vagy 3/4 csomag szárított élesztő
A tejet langyosra melegítjük, belerakjuk a cukrot, egy kiskanálnyi lisztet és elmorzsoljuk benne a friss élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig, míg felfut az élesztő (habos lesz a teteje).
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, mehet bele a felfutott élesztős tej, és a többi hozzávaló is (a vaj kivételével), és jól összegyúrjuk egynemű tésztává. Ezután kb. 30 percet hagyjuk meleg helyen kelni a tésztát. Ha egyszer megkelt a tészta, lisztezett felületen jól átgyúrjuk, és kb. 30 percre berakjuk a hűtőbe pihenni letakarva az edényt.
Miután kivettük a hűtőből a tésztát, kinyújtjuk téglalap alakúra, és megkenjük olvasztott vajjal (kivéve a széleket). Hajtsuk be háromszor (mint egy levelet), és ezt ismételjük meg háromszor.
Ezután helyezzük a tésztát műanyag zacskóba, és a hűtőbe legalább egy órára vagy egy éjszakára. Miután pihent a hűtőben a tészta, ismét nyújtsuk ki téglalap alakúra, és vágjuk 9 (18) négyzetre, és vágjuk fel átlósan minden négyzetet. Csavarjuk fel a háromszögeket a szélesebb felétől kezdve és helyezzük sütőpapíros tepsibe.
Kenjük be felvert tojással a kifliket, szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal, és süssük kb. 20 percen keresztül a 190 fokra felmelegített sütőben. Nagyon fontos, hogy ne nyissuk a sütő ajtaját közben!!
Lehet elsőre bonyolultnak tűnik, de higgyétek el nem az 🙂 Próbáljátok ki! Jó étvágyat hozzá! 🙂

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja