Az én drága férjem itthon van betegszabadságon, tegnap mondta nekem, úgy enne valamilyen krémest. Volt itthon jó sok alma a gyerekek miatt, gondoltam egyet, és csináltam egy isteni finom almás krémest. A tésztát még tegnap este összegyúrtam, az almát is megpároltam, és a krémet is megfőztem. Éjszaka a hűtőben pihentek. Persze erre nem feltétlenül van szükség, csak gondoltam nyerek egy kis időt 🙂
Egyszerű pitetésztát készítettem az alábbi hozzávalókból:
– 40 dkg búzaliszt
– 20 dkg margarin
– 15 dkg porcukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 2 tojás sárgája
– 2 evőkanál tejföl
– 1 csomag sütőpor
Ezekből a hozzávalókból tésztát gyúrtam, majd becsomagoltam folpackba, és betettem a hűtőbe.
éjszakára pihen a hűtőben a tészta és a töltelékek
Az almás tölteléket készítettem el ezután. Kb.1,5 kg almát megpucoltam és a nagylyukú reszelőn lereszeltem, betettem egy fazékba. Fél citrom levével meglocsoltam (így nem barnul be az alma), cukorral és fahéjjal ízlés szerint ízesítettem. Én kb.3 evőkanál kristálycukrot és 1 teáskanál fahéjat raktam most hozzá. Az egészet jól megpároltam, betettem egy edénybe és ez is mehetett a hűtőbe éjszakára. Ha esetleg túl hígnak érzitek, akkor rakhattok hozzá darált kekszet, vagy zsemlemorzsát, ami besűríti.
A vaníliás krém hozzávalói a következők:
– 2 db tojás
– 2 evőkanál cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 2 evőkanál liszt
– 3 dl tej
– 15 dkg vaj
– 10 dkg porcukor
Elkészítése a következő: a tojást, a cukrokat, a lisztet a tejjel állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ez is mehet a hűtőbe, jól kihűl másnapra. Reggel kivettem a vajat a hűtőből, hogy puhuljon meg, hozzá adtam a porcukrot, és jó habosra kevertem. Majd az egészet hozzákevertem a kihűlt krémhez és simára kevertem.
3 egyenlő részre osztom a tésztát
ha kisültek a tészták, picit hagyom hűlni őket
A tésztát kivettem a hűtőből, 3 egyenlő részre osztottam, sütőpapíron 3 kb. egyenlő téglalappá nyújtjuk, és tepsi hátoldalára rakjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt kisütöttem a lapokat. Nagyon kell rá figyelni, ha már elkezd pirulni a széle, akkor már kivehető a tészta. Ne ijedjetek meg, mivel ez egy pite tészta, nagyon könnyen törik, én ezért szoktam sütőpapírra rakni. Hagyjuk picit hűlni így a tésztát.
összeállítás után
a kész sütemény
Ezután következik az összeállítás 🙂 Az alsó lapot megszórta pici darált keksszel, erre raktam az almás tölteléket, ráfektetjük a második lapot, kicsit lenyomkodjuk és erre simítjuk a krémet, majd a harmadik lappal befedjük. Én ilyenkor az egészet be szoktam folpack-kal tekerni, bemehet a hűtőbe pár órára, hogy a tészta puhuljon meg. Lehet akár egész éjszakára is.
Tálaláskor megszórjuk a sütemény tetejét porcukorral. Jó étvágyat hozzá! 🙂
Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Sütőtökös kevert süti

https://youtu.be/qzbueDJFEu8 Nagyobbik fiamról, Misikéről már írtam korábbi blogomban. Azonban Misike mellett született egy kisfiam múlt nyáron, Marci, aki most múlt Read more

Túrós muffin

https://youtu.be/tuPZsWw2Kmw Egyik kedves Mártus házi konyhája Facebook csoport tagom megkért, dobjak már fel a blogra valami gyors receptet, amit hétvégén el Read more

Túrós-csokidarabos kuglóf

Mivel vettem a Lidl-ben a múltkor egy szilikonos kuglóf formát, gyorsan ki is kellett próbálnom. Egy gyorsan elkészíthető és nagyon Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük