Szilvás gombóc

Nem múlhat el úgy egy őszi szezon, hogy ne készüljön a konyhában szilvás gombóc!!! 🙂 Gyerekkorom egyik kedvence volt, nagyikám és anyukám is nagyon sokat készítette, amikor kicsik voltunk a tesómmal. Ti is készítsétek el a családnak!!!

Hozzávalók:

  • 1 kg főzni való burgonya
  • 300 g liszt
  • 1 evőkanál búzadara
  • 30 g sertészsír
  • 1 db tojás

Töltelékhez:

  • porcukor
  • fahéj
  • 200 g házi szilva (a legjobb a besztercei szilva)

Morzsához:

  • 180 g zsemlemorzsa
  • 25 g teavaj

A kimagozott, félbevágott szilvát fahéjas cukorral bőven meghintjük. A krumplit megtisztítva, felkockázva megfőzzük enyhén sós vízben, majd áttörjük és szétterítjük hogy kihűljön. Elkeverjük a zsírral, liszttel, darával, majd sózzuk és mehet hozzá a tojás is. Tésztát gyúrunk belőle. Egy lisztezett gyúródeszkán fél centi vékonyra nyújtjuk és 5×5 centis négyzeteket vágunk belőle. Minden darabra egy fél szilvát teszünk.

A tészta csúcsait összefogva gombócokat formázunk belőlük. Visszatesszük őket a lisztezett nyújtódeszkára. Lobogó forró enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, az edény alatt a lángot közepesre vesszük és kb. 10-15 perc alatt megfőzzük őket. Amikor feljönnek a víz felszínére a gombócok még kb. 2 percig főzzük és kész is vagyunk. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne. Kevés fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
A tökéletes túrógombóc

https://youtu.be/aqfOoyzlFPo Kinek a gyerkőce ne szeretné ezt a finom túrós édességet 🙂 Nálunk is nagy kedvenc, ezért elég sűrűn készítem. Read more

Stíriai metélt

https://youtu.be/AcZopmo2t14 Ismét felcsaptam a régi receptes füzetemet, amiben még anyukámtól gyűjtöttem be a recepteket 🙂 Régen, nálunk anyu sokat készítette Read more

Aranygaluska, ahogy én készítem

https://youtu.be/YasPCksgkYA Nincs is finomabb egy jó diós, jó vajas aranygaluskánál!! Természetesen csakis vaníliasodóval!!!! Ez egy igazán tradicionális magyar édesség, és Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment