Szilvás gombóc

Nem múlhat el úgy egy őszi szezon, hogy ne készüljön a konyhában szilvás gombóc!!! 🙂 Gyerekkorom egyik kedvence volt, nagyikám és anyukám is nagyon sokat készítette, amikor kicsik voltunk a tesómmal. Ti is készítsétek el a családnak!!!
Hozzávalók:
- 1 kg főzni való burgonya
- 300 g liszt
- 1 evőkanál búzadara
- 30 g sertészsír
- 1 db tojás
- só
Töltelékhez:
- porcukor
- fahéj
- 200 g házi szilva (a legjobb a besztercei szilva)
Morzsához:
- 180 g zsemlemorzsa
- 25 g teavaj
A kimagozott, félbevágott szilvát fahéjas cukorral bőven meghintjük. A krumplit megtisztítva, felkockázva megfőzzük enyhén sós vízben, majd áttörjük és szétterítjük hogy kihűljön. Elkeverjük a zsírral, liszttel, darával, majd sózzuk és mehet hozzá a tojás is. Tésztát gyúrunk belőle. Egy lisztezett gyúródeszkán fél centi vékonyra nyújtjuk és 5×5 centis négyzeteket vágunk belőle. Minden darabra egy fél szilvát teszünk.

A tészta csúcsait összefogva gombócokat formázunk belőlük. Visszatesszük őket a lisztezett nyújtódeszkára. Lobogó forró enyhén sós vízbe dobjuk a gombócokat, az edény alatt a lángot közepesre vesszük és kb. 10-15 perc alatt megfőzzük őket. Amikor feljönnek a víz felszínére a gombócok még kb. 2 percig főzzük és kész is vagyunk. Egy serpenyőben vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt gombócokat megforgatjuk benne. Kevés fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/
YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/
