Intelligens krémes, vagy más néven sült madártej

Régen, amikor kislány voltam, és még otthon laktam a szüleimnél, nagyon sokat álltam anyukám mellett a konyhában. Tekintettel arra, hogy falun nőttem fel, így elkerülhetetlen volt, hogy a szomszédokkal összejárjunk, és mindig más sütött valami finomságot. Ezt a mostani receptet is anyukám szomszédasszonyától tanultam, tőle kértem el még tinédzser koromban. Gondoltam most megosztom veletek! 🙂 Én fél adagot készítettem belőle a videóban, azonban legközelebb az egész adagot fogom elkészíteni, mert magasabb lesz a sütemény 🙂

Hozzávalók (20*30 cm tepsihez):

  • 8 db tojás
  • 15 dkg puha vaj vagy margarin
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 liter tej
  • 200 g liszt
  • 1 csipet só

Először a tojásokat kettéválasztjuk. Egy keverőedénybe beleteszem a puha (nem meleg!!) vajat, és a cukrokkal elkezdem kihabosítani. Pár perc alatt fehérré változik a massza, akkor lesz jó! Ekkor hozzáadom a tojások sárgáját, és azzal is tovább habosítom. Amikor ez is megvan, akkor felváltva, lassabb fordulaton, hozzákeverem a lisztet és a tejet is. Ezzel a része készen is van!

Ezután a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Ezután ebbe beleöntöm az előbb elkészített tojássárgájás keveréket és nagyon óvatos mozdulattal elkeverjük a kemény habban. Tényleg csak addig keverjétek, míg el nem oszlik benne a sárgáját keverék. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (20*30 cm).

A sütőt 170 fokra melegítjük elő, és ezen sütjük 1 órán keresztül!! Úgy is lehet sütni, hogy először magas hőfokon (200 fok) sütitek 15-30 percig, és utána veszitek le a hőfokot alacsonyabbra (160-170). Ami nagyon fontos ennél a süteménynél, hogy NE nyissátok ki közben a sütőt!!!!!!

Ha elkészült, akkor a tepsiben hagyjátok kihűlni, majd szórjátok meg porcukorral és egy éles késsel vágjátok fel tetszőleges formákra. Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Sárgakrém (főzött krém)

A minap férjem kérésére készítettem el kedvenc sütijét, a házi krémest, melynek a krémje egy főzött tojásos krém. Ugyanezt a Read more

Mesés mézes francia krémes

https://youtu.be/2M-ze351GZ4 Mindig mikor hazamegyek a szüleimhez, imádok keresgélni a régi családi receptek között. Ezt a mai receptet is otthon találtam, Read more

Almás krémes

Az én drága férjem itthon van betegszabadságon, tegnap mondta nekem, úgy enne valamilyen krémest. Volt itthon jó sok alma a Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

2 Comments

  1. Gratulalok a sutikehez, nagyon guszta, meg nem probaltam ki, de a receptet elmentettem es tervben van, mert En az ilyen hazi sutemenyeket sokkal tobbre tartom, mint barmilyen tortat.

    Viszont ma megcsinaltam az elotesztas kenyerket….tobbe kevesbe a recept alapjan es mondhatom, hogy le a kalappal a bemutatohoz, mert En a videobol tanultam meg, hogy igazabol hogy kell megformazni a kenyeret, eddig sosem tudtam. Meg javitanom kell a szorosabb feltekeresen, hogy szebb formaja es magasabb kenyerke suljon ki belole, de majd elobb-utobb az is sikerulni fog remelhetoleg. ORIASI KOSZONET A BEMUTATOERT !!!!

Leave a Comment