Intelligens krémes, vagy más néven sült madártej

Régen, amikor kislány voltam, és még otthon laktam a szüleimnél, nagyon sokat álltam anyukám mellett a konyhában. Tekintettel arra, hogy falun nőttem fel, így elkerülhetetlen volt, hogy a szomszédokkal összejárjunk, és mindig más sütött valami finomságot. Ezt a mostani receptet is anyukám szomszédasszonyától tanultam, tőle kértem el még tinédzser koromban. Gondoltam most megosztom veletek! 🙂 Én fél adagot készítettem belőle a videóban, azonban legközelebb az egész adagot fogom elkészíteni, mert magasabb lesz a sütemény 🙂
Hozzávalók (20*30 cm tepsihez):
- 8 db tojás
- 15 dkg puha vaj vagy margarin
- 5 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor
- 1 liter tej
- 200 g liszt
- 1 csipet só
Először a tojásokat kettéválasztjuk. Egy keverőedénybe beleteszem a puha (nem meleg!!) vajat, és a cukrokkal elkezdem kihabosítani. Pár perc alatt fehérré változik a massza, akkor lesz jó! Ekkor hozzáadom a tojások sárgáját, és azzal is tovább habosítom. Amikor ez is megvan, akkor felváltva, lassabb fordulaton, hozzákeverem a lisztet és a tejet is. Ezzel a része készen is van!
Ezután a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Ezután ebbe beleöntöm az előbb elkészített tojássárgájás keveréket és nagyon óvatos mozdulattal elkeverjük a kemény habban. Tényleg csak addig keverjétek, míg el nem oszlik benne a sárgáját keverék. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (20*30 cm).
A sütőt 170 fokra melegítjük elő, és ezen sütjük 1 órán keresztül!! Úgy is lehet sütni, hogy először magas hőfokon (200 fok) sütitek 15-30 percig, és utána veszitek le a hőfokot alacsonyabbra (160-170). Ami nagyon fontos ennél a süteménynél, hogy NE nyissátok ki közben a sütőt!!!!!!
Ha elkészült, akkor a tepsiben hagyjátok kihűlni, majd szórjátok meg porcukorral és egy éles késsel vágjátok fel tetszőleges formákra. Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/
YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Gratulalok a sutikehez, nagyon guszta, meg nem probaltam ki, de a receptet elmentettem es tervben van, mert En az ilyen hazi sutemenyeket sokkal tobbre tartom, mint barmilyen tortat.
Viszont ma megcsinaltam az elotesztas kenyerket….tobbe kevesbe a recept alapjan es mondhatom, hogy le a kalappal a bemutatohoz, mert En a videobol tanultam meg, hogy igazabol hogy kell megformazni a kenyeret, eddig sosem tudtam. Meg javitanom kell a szorosabb feltekeresen, hogy szebb formaja es magasabb kenyerke suljon ki belole, de majd elobb-utobb az is sikerulni fog remelhetoleg. ORIASI KOSZONET A BEMUTATOERT !!!!
Nagyon örülök 🤗 köszönöm szépen a kedves visszajelzést!