Tepertős pogácsa – a magyarok egyik hungarikuma

Sokan kértétek tőlem a Facebook csoportban, hogy készítsek videó formájában tepertős pogácsát, mert kíváncsiak vagytok, hogy én hogyan készítem! 🙂 Anyukámtól tanultam ezt a receptet is, aki mindig a hajtogatásnál tette hozzá a tepertőt a tésztához. Léteznek olyan receptek is, ahol már az alaptésztába került a tepertő, de én így tanultam, így is mutatom be nektek!

Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl
  • 1 dl langyos tej
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 2 teáskanál só
  • 12 dkg hideg vaj
  • 60 dkg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 40 dkg tepertő

Először a tepertőt készítsétek el. Ha van húsdarálótok, akkor azon daráljátok át (anyukám is mindig így tette), de ha nincs, mint ahogy nekem sincs, akkor egy késes aprítóba dobjátok be és krémesre aprítsátok le!

Ezután a tésztához futtassátok fel az élesztőt a langyos tejben, a cukorral együtt körülbelül 5 perc alatt. A lisztbe tegyük bele a hideg kockára vágott vajat és morzsoljátok össze, amíg zsemlemorzsa állagú nem lesz. Ezután mehet bele a tojás, só, tejföl, és a felfutott élesztős tej. Gyúrjatok belőle egynemű tésztát. Ha már elválik az edény falától a tészta, akkor takarjátok le, és hagyjátok pihenni 30 percet.

Ha letelt az első pihentetés, akkor nyújtsátok ki jó vékonyra a tésztát és kenjétek szét rajta a tepertőkrém felét, majd hajtogassátok (ezt láthatjátok a videóban hogyan csinálom). Ezután megint letakarjátok, és újra pihentessétek 30 percig. Amikor letelik, ismételjétek meg az előző folyamatot a tepertőkrém másik felével, majd újabb 30 perc pihi következik.

Ha kiszámoljátok, már 1,5 órát pihent a tésztánk. Most nyújtsátok ki 1,5 ujjnyi vastagra, vágjátok be éles késsel a tetejét keresztbe, és ahogy szeretnétek úgy vágjátok össze, vagy szaggassátok pogácsának. Fektessétek egy szilikonos sütőpapírral borított tepsire (2 db tepsire elég ez az adag), és kenjétek le a pogácsák tetejét egy felvert tojással úgy, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem lesz leveles ha kisül.

Kapcsoljátok be a sütőt 220 fokra, és amíg melegszik (20-30 perc), még pihentessétek a pogácsákat. Ha forró a sütő, akkor 20-25 perc alatt süssétek készre őket! 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Home office kompatibilis házi ropi (szénhidrát-csökkentett) – Dia Wellness

https://youtu.be/dgAiF0kxIu8 Itthon, home office munka mellett, az ember fia borzasztóan hajlamos arra, hogy megkívánjon finomságokat. De mivel közben dolgozni is Read more

PITA házilag (TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL)

https://youtu.be/ImW8cSOr1Io Ma egy újabb receptet hoztam az életváltásomnak köszönhetően. Pita készült házilag teljes kiőrlésű lisztből. Azonban nyugodtan elkészíthetitek hagyományos búzalisztből Read more

A legtutibb sajtos pogácsa
Pogácsa

https://youtu.be/BhZDYZ8UoYo Biztos nálatok is előfordult már, hogy vendégek jöttek hozzátok és úgy sütöttetek volna egy fincsi pogácsát, de nem volt Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment