Tepertős pogácsa – a magyarok egyik hungarikuma

Sokan kértétek tőlem a Facebook csoportban, hogy készítsek videó formájában tepertős pogácsát, mert kíváncsiak vagytok, hogy én hogyan készítem! 🙂 Anyukámtól tanultam ezt a receptet is, aki mindig a hajtogatásnál tette hozzá a tepertőt a tésztához. Léteznek olyan receptek is, ahol már az alaptésztába került a tepertő, de én így tanultam, így is mutatom be nektek!

Hozzávalók:

  • 2 dl tejföl
  • 1 dl langyos tej
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 2 teáskanál só
  • 12 dkg hideg vaj
  • 60 dkg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 40 dkg tepertő

Először a tepertőt készítsétek el. Ha van húsdarálótok, akkor azon daráljátok át (anyukám is mindig így tette), de ha nincs, mint ahogy nekem sincs, akkor egy késes aprítóba dobjátok be és krémesre aprítsátok le!

Ezután a tésztához futtassátok fel az élesztőt a langyos tejben, a cukorral együtt körülbelül 5 perc alatt. A lisztbe tegyük bele a hideg kockára vágott vajat és morzsoljátok össze, amíg zsemlemorzsa állagú nem lesz. Ezután mehet bele a tojás, só, tejföl, és a felfutott élesztős tej. Gyúrjatok belőle egynemű tésztát. Ha már elválik az edény falától a tészta, akkor takarjátok le, és hagyjátok pihenni 30 percet.

Ha letelt az első pihentetés, akkor nyújtsátok ki jó vékonyra a tésztát és kenjétek szét rajta a tepertőkrém felét, majd hajtogassátok (ezt láthatjátok a videóban hogyan csinálom). Ezután megint letakarjátok, és újra pihentessétek 30 percig. Amikor letelik, ismételjétek meg az előző folyamatot a tepertőkrém másik felével, majd újabb 30 perc pihi következik.

Ha kiszámoljátok, már 1,5 órát pihent a tésztánk. Most nyújtsátok ki 1,5 ujjnyi vastagra, vágjátok be éles késsel a tetejét keresztbe, és ahogy szeretnétek úgy vágjátok össze, vagy szaggassátok pogácsának. Fektessétek egy szilikonos sütőpapírral borított tepsire (2 db tepsire elég ez az adag), és kenjétek le a pogácsák tetejét egy felvert tojással úgy, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem lesz leveles ha kisül.

Kapcsoljátok be a sütőt 220 fokra, és amíg melegszik (20-30 perc), még pihentessétek a pogácsákat. Ha forró a sütő, akkor 20-25 perc alatt süssétek készre őket! 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Sajtos pogácsa

    Mint írtam korábban, kisfiamat is ledöntötte az influenza és nem nagyon evett 3 napig. Viszont imádja a pogácsát, Read more

Expressz banános-nutellás croissant

Hiper gyors reggeli 3 összetevőből?? Imádom az ilyen recepteket. Gyors és finom reggelit lehet készíteni pikkpakk. Hozzávalók: - 1 csomag Read more

Baconos-túrós pogácsa

  A múltkor itt volt nálunk egy barátunk, és akkor készítettem ezt a pogácsát. Utána kérte, hogy adjam meg a Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük