Retro almás pite – ahogy anyukámtól tanultam :)

Régen, mikor kicsi gyerekek voltunk, anyukám és nagymamám is nagyon sok almás pitét készített nekünk. Mondanom se kell, IMÁDTUK!!!!! 🙂 Azóta is sokszor van, hogy azt készít, mire hazamegyünk, de azért igyekszem én is itthon a családomnak elkészíteni ezt a finomságot. Szeretnék nektek is segíteni most azzal, hogy megosztom veletek a tuti receptet 🙂

 
Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt
– 3 tojás
– 4 evőkanál kristálycukor
– 1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
– 20 dkg margarin
– fél csomag sütőpor
– 2 evőkanál tejföl
 
Töltelékhez: 1,5-2 kg édeskés alma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál őrölt fahéj
 

Elkészítése

A 3 darab tojást leütjük egy edénybe, beleteszünk 4 evőkanál kristálycukrot, 1 csomag vaníliás cukrot (ezt el is hagyhatjátok), 20 dkg margarint felkockázva, fél csomag sütőport, 2 evőkanál tejfölt, és annyi lisztet, hogy jól nyújtható legyen a tészta, de ne legyen túl kemény. Ez nekem kb. 50 dkg liszt lett, de ahogy a videón is láthatjátok, fokozatosan adtam hozzá a lisztet, nehogy túl kemény legyen a végeredmény, hogyha egyben hozzáadom az összeset. Jól összegyúrjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük az egészet. 
 
Addig elkészítjük a tölteléket, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Én 2 kg édeskés almát meghámoztam és nagylyukú reszelőn lereszeltem. Majd az összes almából kinyomkodtam a nedvességet. (a levet nyugodtan igyátok meg, nagyon egészséges) A kinyomkodott almához tegyetek 2 evőkanál zsemlemorzsát, 2 evőkanál cukrot és 1 teáskanál fahéjat és jól keverjétek össze. Ha úgy érzitek, hogy még mindig nedves lenne, zsemlemorzsát adjatok még hozzá. 
 

Ha letelt a fél óra, elővesszük újra a tésztát. Egy gáz tepsi alját kibéleljük sütőpapírral (vagy ennek hiányában kizsírozzuk, kilisztezzük). A tésztát két részre osztjuk (az egyik legyen kicsit nagyobb, ez lesz az alsó tészta). A nagyobb részt lisztezett felületen a tepsi nagyságára nyújtjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, vagy darált dióval, erre tesszük az alma töltelékünket, majd a másik tésztát is kinyújtjuk, és mehet a tetejére. Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a hő el tudjon távozni, és egy kis kristálycukorral még megszórjuk. Az egész mehet a sütőbe 40-50 perc 180 fokon. (sütőfüggő!!!) Amikor már látjátok, hogy aranybarna, nyugodtan kivehetitek. Hagyjátok kihűlni, szórjátok meg porcukorral, és tálaljátok. Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Békebeli túrós bukta

    Drága Nagymamám specialitása volt anno ez a finomság! Mindig ezt kértük tőle - "Mama, kérlek süss egy kis Read more

Kakaós csiga

https://youtu.be/zWKB6xRp3WQ   Ki az, akinek gyerekkorában nem volt a kedvenc reggeli péksütije a kakaós csiga?? Ugye, hogy nem nagyon van Read more

Almás krémes

Az én drága férjem itthon van betegszabadságon, tegnap mondta nekem, úgy enne valamilyen krémest. Volt itthon jó sok alma a Read more

2 thoughts on “Retro almás pite – ahogy anyukámtól tanultam :)

  1. Köszönöm, receptet. Remélem ez is olyan szuper lesz, mint a ,, legtutibb sajtos pogácsa “. Azóta csak ezt sütöm. Szeretettel üdvözöllek, jó egészséget kívánok az egész családodnak!!! Puszillak, Zsuzsi.

    1. Kedves Zsuzsi!

      Köszönöm szépen a kedves hozzászólást! Bízom benne, hogy ezzel a recepttel sem fogok csalódást okozni! 🙂

      üdv, Mártus 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük