Fehér kenyér előtésztával (1kg) – a jól bevált családi receptem

 
Nem hazudok nektek, hogyha azt mondom, számtalan receptet kipróbáltam, mire megtaláltam a családom és jómagam részére is a tökéletes kenyér receptjét. Szeretném most veletek is ezt megosztani, hátha nektek is beválik ez a recept!! 🙂
 
Előző este készítünk egy előtésztát: 200 ml szobahőmérsékletű vizben elkeverünk 5 g friss élesztőt, és hozzáadunk 200 g BL80-as kenyérlisztet. Ha nincs otthon ilyen lisztetek, semmi gond, akkor 100 g BL55 búzalisztet keverjetek 100 g réteslisztet és hasonló állagot fogtok elérni. Ezt hagyjátok lefedve 8-12 órát konyhapulton. Reggelre ez szépen meg fog érni!! 🙂
 
Másnap reggel: 200 ml langyos vízben elkeverjük az összes előtésztát, hogy feloldódjon benne. Ezután hozzáadunk 50 ml görög joghurtot, 10 g friss élesztőt, 1 kávéskanál cukrot, 400 g BL55 búzalisztet, amit előtte jól átszitáltam és végül 100 g réteslisztet. 5 percig dagasztógépben ezt jól összedagasztottuk, majd hozzáadunk még 2 csapott teáskanál sót és 1 evőkanál olajat, mellyel további 5 percig szép, sima felületű tésztát dagasztunk.
Tipp: ha szeretnétek kemény, ropogós héjat, akkor a görög joghurtot nyugodtan elhagyhatjátok, helyette annyival több vizet rakjatok hozzá.
 
Miután kidagasztottuk 10 perc alatt a tésztát, elválik az edény falától, letakarjuk és 15 percig hagyjuk pihenni. Ezután kicsit átmozgatjuk a tésztánkat majd további 45 percig kelesztjük. Ezek a kelesztési idők 23-24 fokos hőmérséklethez vannak beállítva, ennek megfelelően állítsátok be ti is, hogy meddig kelesztitek a tésztátokat.
 
Miután letelt a 45 perc, enyhén lisztezett felületen megformázom a veknit, majd sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, ráteszem a jénai tetejét, és további 45 percig kelesztem, míg felforrósodik a sütő. A sütőt 240-250 fokra kell felmelegíteni. Miután letelt a második 45 perces kelesztés is, picit belisztezem a vekni tetejét és pengével bemetszem, majd vízzel jól lespriccelem a kenyér tetejét és a jénai tetejét is, majd az egész mehet a forró sütőbe.
 
Sütés: 240 fokon 25 perc fedővel, majd csökkentem 190 fokra a hőt, így sül 20 percig, majd pedig kiveszem a jénaiból teljesen, és csak a rácson további 10 percig sütöm a kenyeret. Ettől lesz szép cserepes a kenyerünk.
 
Ha megsült a kenyerünk, a pultra rácsra tesszük kihűlni, és azonnal forrón bespricceljük vízzel, majd hagyjuk hogy dolgozzanak az “ácsok” 🙂 30 perc elteltével gyönyörű szép cserepes lesz a kenyerünk!!! Nagyon jó étvágyat kívánok mindenkinek hozzá!
 


FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Főzött gyurma

https://youtu.be/qxP_mvYQIQo Sajnos most olyan napokat élünk meg, hogy be vagyunk zárva a lakásba a koronavírus miatt. A mai napon hozok Read more

Kovászos fehér kenyér – KEZDŐKNEK! Lépésről – lépésre

https://youtu.be/6fU0c7LKLLM   Megpróbálom nektek lépésről- lépésre bemutatni, hogy én hogyan készítem a kovászos kenyeremet. De igazából mindenkinek meg- és ki Read more

Magvas fehér kenyér

  Kicsit átalakítottam a házi fehér kenyér receptemet, és magokat is raktam bele. Kipróbáltam, így hogyan alakul a kenyér. Kicsit Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

12 Comments

  1. Szia Mártus! Szeretem nézni a videóidat, most éppen a kenyér előtésztával címűt néztem meg.
    Szeretném kérdezni, hogy a sót miért utólag teszed a tésztához és a joghurt érzik-e a kenyéren. Továbbá az előtésztával kapcsolatban hogy mindjárt lezárod-e az üveget és hol tárolod reggelig!
    Előre is köszönöm a válaszodat.
    Üdv. Bóliné

  2. Kedves Bóliné!
    A sót azért csak a végén adom hozzá, hogy addigra az élesztőt jól összedolgozzam a liszttel, cukorral. Hiszen ha a só érintkezik az élesztővel, akkor megölheti, és az élesztőgombák nem fognak dolgozni. A joghurt nem érződik, csak puhává teszi a kenyér bélzetét. Az előtésztát rögtön lezárom és reggelig a konyhapulton tárolom.

  3. Megsütöttem isteni lett!!!! Nagyon köszönöm a receptet zamatos ropogós belül laza puha nagyon finom kenyeret kaptam nem csoda hogy a családja imádja.

  4. Kedves Mártus!
    Hálás vagyok ezért a receptért. Eddigi kenyereim közül ez lett a legfinomabb. Mit legfinomabb, isteni.
    Köszönöm.
    Üdv:
    Lné Edit

  5. Jó napot kívánok, nekem az lenne a kérdésem, hogy kemencében is süthető? 🙂

    1. Persze, süthető! Bár bevallom, nekem még nem volt szerencsém kemencében sütni 🙁 Ott szerintem még magasabb a hőfok, úgyhogy talán kicsit rövidülhet a sütési idő, ezt ki kell tapasztalni! 🙂

  6. Gyonyoru a kenyerke !!! Ma En is kiprobaltam ….tobbe kevesbe a recept alapjan es mondhatom, hogy le a kalappal a bemutatohoz, mert En a videobol tanultam meg, hogy igazabol hogy kell megformazni a kenyeret, eddig sosem tudtam. Meg javitanom kell a szorosabb feltekeresen, hogy szebb formaja es magasabb kenyerke suljon ki belole, de majd elobb-utobb az is sikerulni fog remelhetoleg. De idaig ez lett a legjobb kenyerkem a recept formazasat es sutesi idejet illetoen !!!! Nagyon orulok, hogy rabukkantam a videora !!!

    ORIASI KOSZONET A BEMUTATOERT ES AZ ERTHETO MAGYARAZATERT !!!!

  7. Kedves Mártus! Mindent úgy csináltam, ahogy közzé tetted. ( a só mennyiségét dupláztam, mert mi úgy szeretjük ha sósabb). Remek, kiváló kenyeret kaptam a végén! Cserepes-ropogós héj, puha-foszlós a belseje! Imádjuk! Nagyon szépen köszönöm Neked!

  8. Kedves Mártus! Ropogós, foszlós kenyeret tudtam sütni a recepted alapján! Hálás köszönet érte!!!!!!!

Leave a Comment