Keress a Facebook-on!
Iratkozz fel a YouTube csatornára!
Kövess az Instagram-on!
“A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére.” Agatha Christie

Fehér kenyér előtésztával (1kg) – a jól bevált családi receptem

 
Nem hazudok nektek, hogyha azt mondom, számtalan receptet kipróbáltam, mire megtaláltam a családom és jómagam részére is a tökéletes kenyér receptjét. Szeretném most veletek is ezt megosztani, hátha nektek is beválik ez a recept!! 🙂
 
Előző este készítünk egy előtésztát: 200 ml szobahőmérsékletű vizben elkeverünk 5 g friss élesztőt, és hozzáadunk 200 g BL80-as kenyérlisztet. Ha nincs otthon ilyen lisztetek, semmi gond, akkor 100 g BL55 búzalisztet keverjetek 100 g réteslisztet és hasonló állagot fogtok elérni. Ezt hagyjátok lefedve 8-12 órát konyhapulton. Reggelre ez szépen meg fog érni!! 🙂
 
Másnap reggel: 200 ml langyos vízben elkeverjük az összes előtésztát, hogy feloldódjon benne. Ezután hozzáadunk 50 ml görög joghurtot, 10 g friss élesztőt, 1 kávéskanál cukrot, 400 g BL55 búzalisztet, amit előtte jól átszitáltam és végül 100 g réteslisztet. 5 percig dagasztógépben ezt jól összedagasztottuk, majd hozzáadunk még 2 csapott teáskanál sót és 1 evőkanál olajat, mellyel további 5 percig szép, sima felületű tésztát dagasztunk.
Tipp: ha szeretnétek kemény, ropogós héjat, akkor a görög joghurtot nyugodtan elhagyhatjátok, helyette annyival több vizet rakjatok hozzá.
 
Miután kidagasztottuk 10 perc alatt a tésztát, elválik az edény falától, letakarjuk és 15 percig hagyjuk pihenni. Ezután kicsit átmozgatjuk a tésztánkat majd további 45 percig kelesztjük. Ezek a kelesztési idők 23-24 fokos hőmérséklethez vannak beállítva, ennek megfelelően állítsátok be ti is, hogy meddig kelesztitek a tésztátokat.
 
Miután letelt a 45 perc, enyhén lisztezett felületen megformázom a veknit, majd sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, ráteszem a jénai tetejét, és további 45 percig kelesztem, míg felforrósodik a sütő. A sütőt 240-250 fokra kell felmelegíteni. Miután letelt a második 45 perces kelesztés is, picit belisztezem a vekni tetejét és pengével bemetszem, majd vízzel jól lespriccelem a kenyér tetejét és a jénai tetejét is, majd az egész mehet a forró sütőbe.
 
Sütés: 240 fokon 25 perc fedővel, majd csökkentem 190 fokra a hőt, így sül 20 percig, majd pedig kiveszem a jénaiból teljesen, és csak a rácson további 10 percig sütöm a kenyeret. Ettől lesz szép cserepes a kenyerünk.
 
Ha megsült a kenyerünk, a pultra rácsra tesszük kihűlni, és azonnal forrón bespricceljük vízzel, majd hagyjuk hogy dolgozzanak az “ácsok” 🙂 30 perc elteltével gyönyörű szép cserepes lesz a kenyerünk!!! Nagyon jó étvágyat kívánok mindenkinek hozzá!
 


FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Főzött gyurma

https://youtu.be/qxP_mvYQIQo Sajnos most olyan napokat élünk meg, hogy be vagyunk zárva a lakásba a koronavírus miatt. A mai napon hozok Read more

Kovászos fehér kenyér – KEZDŐKNEK! Lépésről – lépésre

https://youtu.be/6fU0c7LKLLM   Megpróbálom nektek lépésről- lépésre bemutatni, hogy én hogyan készítem a kovászos kenyeremet. De igazából mindenkinek meg- és ki Read more

Magvas fehér kenyér

  Kicsit átalakítottam a házi fehér kenyér receptemet, és magokat is raktam bele. Kipróbáltam, így hogyan alakul a kenyér. Kicsit Read more

14 hozzászólás

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.