Fehér kenyér előtésztával (1kg) – a jól bevált családi receptem
Nem hazudok nektek, hogyha azt mondom, számtalan receptet kipróbáltam, mire megtaláltam a családom és jómagam részére is a tökéletes kenyér receptjét. Szeretném most veletek is ezt megosztani, hátha nektek is beválik ez a recept!! 🙂
Előző este készítünk egy előtésztát: 200 ml szobahőmérsékletű vizben elkeverünk 5 g friss élesztőt, és hozzáadunk 200 g BL80-as kenyérlisztet. Ha nincs otthon ilyen lisztetek, semmi gond, akkor 100 g BL55 búzalisztet keverjetek 100 g réteslisztet és hasonló állagot fogtok elérni. Ezt hagyjátok lefedve 8-12 órát konyhapulton. Reggelre ez szépen meg fog érni!! 🙂
Másnap reggel: 200 ml langyos vízben elkeverjük az összes előtésztát, hogy feloldódjon benne. Ezután hozzáadunk 50 ml görög joghurtot, 10 g friss élesztőt, 1 kávéskanál cukrot, 400 g BL55 búzalisztet, amit előtte jól átszitáltam és végül 100 g réteslisztet. 5 percig dagasztógépben ezt jól összedagasztottuk, majd hozzáadunk még 2 csapott teáskanál sót és 1 evőkanál olajat, mellyel további 5 percig szép, sima felületű tésztát dagasztunk.
Tipp: ha szeretnétek kemény, ropogós héjat, akkor a görög joghurtot nyugodtan elhagyhatjátok, helyette annyival több vizet rakjatok hozzá.
Miután kidagasztottuk 10 perc alatt a tésztát, elválik az edény falától, letakarjuk és 15 percig hagyjuk pihenni. Ezután kicsit átmozgatjuk a tésztánkat majd további 45 percig kelesztjük. Ezek a kelesztési idők 23-24 fokos hőmérséklethez vannak beállítva, ennek megfelelően állítsátok be ti is, hogy meddig kelesztitek a tésztátokat.
Miután letelt a 45 perc, enyhén lisztezett felületen megformázom a veknit, majd sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, ráteszem a jénai tetejét, és további 45 percig kelesztem, míg felforrósodik a sütő. A sütőt 240-250 fokra kell felmelegíteni. Miután letelt a második 45 perces kelesztés is, picit belisztezem a vekni tetejét és pengével bemetszem, majd vízzel jól lespriccelem a kenyér tetejét és a jénai tetejét is, majd az egész mehet a forró sütőbe.
Sütés: 240 fokon 25 perc fedővel, majd csökkentem 190 fokra a hőt, így sül 20 percig, majd pedig kiveszem a jénaiból teljesen, és csak a rácson további 10 percig sütöm a kenyeret. Ettől lesz szép cserepes a kenyerünk.
Ha megsült a kenyerünk, a pultra rácsra tesszük kihűlni, és azonnal forrón bespricceljük vízzel, majd hagyjuk hogy dolgozzanak az “ácsok” 🙂 30 perc elteltével gyönyörű szép cserepes lesz a kenyerünk!!! Nagyon jó étvágyat kívánok mindenkinek hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja
Szia Mártus! Szeretem nézni a videóidat, most éppen a kenyér előtésztával címűt néztem meg.
Szeretném kérdezni, hogy a sót miért utólag teszed a tésztához és a joghurt érzik-e a kenyéren. Továbbá az előtésztával kapcsolatban hogy mindjárt lezárod-e az üveget és hol tárolod reggelig!
Előre is köszönöm a válaszodat.
Üdv. Bóliné
Kedves Bóliné!
A sót azért csak a végén adom hozzá, hogy addigra az élesztőt jól összedolgozzam a liszttel, cukorral. Hiszen ha a só érintkezik az élesztővel, akkor megölheti, és az élesztőgombák nem fognak dolgozni. A joghurt nem érződik, csak puhává teszi a kenyér bélzetét. Az előtésztát rögtön lezárom és reggelig a konyhapulton tárolom.
Szia!
Légkeveréssel, v. alsó-felső sütéssel kell sütni?
Megsütöttem isteni lett!!!! Nagyon köszönöm a receptet zamatos ropogós belül laza puha nagyon finom kenyeret kaptam nem csoda hogy a családja imádja.
Kedves Mártus!
Hálás vagyok ezért a receptért. Eddigi kenyereim közül ez lett a legfinomabb. Mit legfinomabb, isteni.
Köszönöm.
Üdv:
Lné Edit
Kedves Edit! Nagyon szépen köszönöm, és örülök, hogy bevált a recept 😊 üdv, Mártus
Szia Mártus!
Látom a kenyér sütési idejét, de alsó-felső sütéssel kell sütni?
Esetleg fél adaggal is működik, mert nekünk sok ez az adag.
Üdvözlettel: Györgyi
Kedves Györgyi!
Igen, alsó-felső sütésen kell sütni! Nyugodtan meg lehet próbálni fél adaggal is, úgy is működni fog!!
üdvözlettel,
Mártus 🙂
Jó napot kívánok, nekem az lenne a kérdésem, hogy kemencében is süthető? 🙂
Persze, süthető! Bár bevallom, nekem még nem volt szerencsém kemencében sütni 🙁 Ott szerintem még magasabb a hőfok, úgyhogy talán kicsit rövidülhet a sütési idő, ezt ki kell tapasztalni! 🙂
Gyonyoru a kenyerke !!! Ma En is kiprobaltam ….tobbe kevesbe a recept alapjan es mondhatom, hogy le a kalappal a bemutatohoz, mert En a videobol tanultam meg, hogy igazabol hogy kell megformazni a kenyeret, eddig sosem tudtam. Meg javitanom kell a szorosabb feltekeresen, hogy szebb formaja es magasabb kenyerke suljon ki belole, de majd elobb-utobb az is sikerulni fog remelhetoleg. De idaig ez lett a legjobb kenyerkem a recept formazasat es sutesi idejet illetoen !!!! Nagyon orulok, hogy rabukkantam a videora !!!
ORIASI KOSZONET A BEMUTATOERT ES AZ ERTHETO MAGYARAZATERT !!!!
Köszönöm szépen 🤗 további jó sütögetést!
Kedves Mártus! Mindent úgy csináltam, ahogy közzé tetted. ( a só mennyiségét dupláztam, mert mi úgy szeretjük ha sósabb). Remek, kiváló kenyeret kaptam a végén! Cserepes-ropogós héj, puha-foszlós a belseje! Imádjuk! Nagyon szépen köszönöm Neked!
Kedves Mártus! Ropogós, foszlós kenyeret tudtam sütni a recepted alapján! Hálás köszönet érte!!!!!!!
Dráma Mártus..!
Érdeklődöm, ha görög joghurt helyett sima joghurot teszek bele, úgy is működik…, ill. ha teszek bele burgonyát, akkor is kell a joghurt? Köszönöm előre is a választ!
Nyugodtan mehet bele más joghurt is! A burgonyával vigyázni kell, mert teljesen más mennyiségű folyadékot vesz fel!
Mártus 🙂
Nagyszerű lett a kenyér, kipróbálom ezt a receptet is.
Én is sütök, mázatlan római cseréptálban, lefedve, előtte ugyanúgy bespriccelem a kenyeret és az edény tetejét. Teljesen hideg sütőbe teszem 1 óra 10 perc alatt 210 fokon végig lefedve szép barnára, ropogósra sül. (Mivel le van fedve, alsó-felső sütést állítok be, a hőlégkeverésnek semmi értelme.)
Újabban TangZhong-ot teszek a tésztába, ettől nagyon jó rugalmas és napokig puha marad.
(Erről az eéjárásról pl. itt lehet olvasni:
https://smuczerhanna.com/tag/a-tangzhong-eljaras-lenyege/ )
Köszönöm szépen!
Mártus 🙂