Fehér kenyér előtésztával (1kg) – a jól bevált családi receptem

 
Nem hazudok nektek, hogyha azt mondom, számtalan receptet kipróbáltam, mire megtaláltam a családom és jómagam részére is a tökéletes kenyér receptjét. Szeretném most veletek is ezt megosztani, hátha nektek is beválik ez a recept!! 🙂
 
Előző este készítünk egy előtésztát: 200 ml szobahőmérsékletű vizben elkeverünk 5 g friss élesztőt, és hozzáadunk 200 g BL80-as kenyérlisztet. Ha nincs otthon ilyen lisztetek, semmi gond, akkor 100 g BL55 búzalisztet keverjetek 100 g réteslisztet és hasonló állagot fogtok elérni. Ezt hagyjátok lefedve 8-12 órát konyhapulton. Reggelre ez szépen meg fog érni!! 🙂
 
Másnap reggel: 200 ml langyos vízben elkeverjük az összes előtésztát, hogy feloldódjon benne. Ezután hozzáadunk 50 ml görög joghurtot, 10 g friss élesztőt, 1 kávéskanál cukrot, 400 g BL55 búzalisztet, amit előtte jól átszitáltam és végül 100 g réteslisztet. 5 percig dagasztógépben ezt jól összedagasztottuk, majd hozzáadunk még 2 csapott teáskanál sót és 1 evőkanál olajat, mellyel további 5 percig szép, sima felületű tésztát dagasztunk.
Tipp: ha szeretnétek kemény, ropogós héjat, akkor a görög joghurtot nyugodtan elhagyhatjátok, helyette annyival több vizet rakjatok hozzá.
 
Miután kidagasztottuk 10 perc alatt a tésztát, elválik az edény falától, letakarjuk és 15 percig hagyjuk pihenni. Ezután kicsit átmozgatjuk a tésztánkat majd további 45 percig kelesztjük. Ezek a kelesztési idők 23-24 fokos hőmérséklethez vannak beállítva, ennek megfelelően állítsátok be ti is, hogy meddig kelesztitek a tésztátokat.
 
Miután letelt a 45 perc, enyhén lisztezett felületen megformázom a veknit, majd sütőpapírral bélelt jénaiba teszem, ráteszem a jénai tetejét, és további 45 percig kelesztem, míg felforrósodik a sütő. A sütőt 240-250 fokra kell felmelegíteni. Miután letelt a második 45 perces kelesztés is, picit belisztezem a vekni tetejét és pengével bemetszem, majd vízzel jól lespriccelem a kenyér tetejét és a jénai tetejét is, majd az egész mehet a forró sütőbe.
 
Sütés: 240 fokon 25 perc fedővel, majd csökkentem 190 fokra a hőt, így sül 20 percig, majd pedig kiveszem a jénaiból teljesen, és csak a rácson további 10 percig sütöm a kenyeret. Ettől lesz szép cserepes a kenyerünk.
 
Ha megsült a kenyerünk, a pultra rácsra tesszük kihűlni, és azonnal forrón bespricceljük vízzel, majd hagyjuk hogy dolgozzanak az “ácsok” 🙂 30 perc elteltével gyönyörű szép cserepes lesz a kenyerünk!!! Nagyon jó étvágyat kívánok mindenkinek hozzá!
 


FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

24 thoughts on “Fehér kenyér előtésztával (1kg) – a jól bevált családi receptem

  1. Szia Mártus! Szeretem nézni a videóidat, most éppen a kenyér előtésztával címűt néztem meg.
    Szeretném kérdezni, hogy a sót miért utólag teszed a tésztához és a joghurt érzik-e a kenyéren. Továbbá az előtésztával kapcsolatban hogy mindjárt lezárod-e az üveget és hol tárolod reggelig!
    Előre is köszönöm a válaszodat.
    Üdv. Bóliné

  2. Kedves Bóliné!
    A sót azért csak a végén adom hozzá, hogy addigra az élesztőt jól összedolgozzam a liszttel, cukorral. Hiszen ha a só érintkezik az élesztővel, akkor megölheti, és az élesztőgombák nem fognak dolgozni. A joghurt nem érződik, csak puhává teszi a kenyér bélzetét. Az előtésztát rögtön lezárom és reggelig a konyhapulton tárolom.

  3. Megsütöttem isteni lett!!!! Nagyon köszönöm a receptet zamatos ropogós belül laza puha nagyon finom kenyeret kaptam nem csoda hogy a családja imádja.

  4. Kedves Mártus!
    Hálás vagyok ezért a receptért. Eddigi kenyereim közül ez lett a legfinomabb. Mit legfinomabb, isteni.
    Köszönöm.
    Üdv:
    Lné Edit

      1. Szia Mártus!
        Látom a kenyér sütési idejét, de alsó-felső sütéssel kell sütni?
        Esetleg fél adaggal is működik, mert nekünk sok ez az adag.
        Üdvözlettel: Györgyi

        1. Kedves Györgyi!

          Igen, alsó-felső sütésen kell sütni! Nyugodtan meg lehet próbálni fél adaggal is, úgy is működni fog!!

          üdvözlettel,
          Mártus 🙂

  5. Jó napot kívánok, nekem az lenne a kérdésem, hogy kemencében is süthető? 🙂

    1. Persze, süthető! Bár bevallom, nekem még nem volt szerencsém kemencében sütni 🙁 Ott szerintem még magasabb a hőfok, úgyhogy talán kicsit rövidülhet a sütési idő, ezt ki kell tapasztalni! 🙂

  6. Gyonyoru a kenyerke !!! Ma En is kiprobaltam ….tobbe kevesbe a recept alapjan es mondhatom, hogy le a kalappal a bemutatohoz, mert En a videobol tanultam meg, hogy igazabol hogy kell megformazni a kenyeret, eddig sosem tudtam. Meg javitanom kell a szorosabb feltekeresen, hogy szebb formaja es magasabb kenyerke suljon ki belole, de majd elobb-utobb az is sikerulni fog remelhetoleg. De idaig ez lett a legjobb kenyerkem a recept formazasat es sutesi idejet illetoen !!!! Nagyon orulok, hogy rabukkantam a videora !!!

    ORIASI KOSZONET A BEMUTATOERT ES AZ ERTHETO MAGYARAZATERT !!!!

  7. Kedves Mártus! Mindent úgy csináltam, ahogy közzé tetted. ( a só mennyiségét dupláztam, mert mi úgy szeretjük ha sósabb). Remek, kiváló kenyeret kaptam a végén! Cserepes-ropogós héj, puha-foszlós a belseje! Imádjuk! Nagyon szépen köszönöm Neked!

  8. Kedves Mártus! Ropogós, foszlós kenyeret tudtam sütni a recepted alapján! Hálás köszönet érte!!!!!!!

  9. Dráma Mártus..!
    Érdeklődöm, ha görög joghurt helyett sima joghurot teszek bele, úgy is működik…, ill. ha teszek bele burgonyát, akkor is kell a joghurt? Köszönöm előre is a választ!

    1. Nyugodtan mehet bele más joghurt is! A burgonyával vigyázni kell, mert teljesen más mennyiségű folyadékot vesz fel!

      Mártus 🙂

  10. Nagyszerű lett a kenyér, kipróbálom ezt a receptet is.
    Én is sütök, mázatlan római cseréptálban, lefedve, előtte ugyanúgy bespriccelem a kenyeret és az edény tetejét. Teljesen hideg sütőbe teszem 1 óra 10 perc alatt 210 fokon végig lefedve szép barnára, ropogósra sül. (Mivel le van fedve, alsó-felső sütést állítok be, a hőlégkeverésnek semmi értelme.)
    Újabban TangZhong-ot teszek a tésztába, ettől nagyon jó rugalmas és napokig puha marad.
    (Erről az eéjárásról pl. itt lehet olvasni:
    https://smuczerhanna.com/tag/a-tangzhong-eljaras-lenyege/ )

  11. Életemben nem sütöttem ilyen jó kenyeret!
    Tényleg ropogós és cserepes lett a héja, a belseje puha és szellős!
    Köszönöm szépen!

    Cheellaa

    1. Kedves Cheellaa,

      köszönöm szépen a kedves hozzászólást! Örülök, hogy jól sikerült a kenyér! 🙂

      üdv, Mártus

  12. Üdvözlöm! A lányomnak szeretném ezt a kenyeret elkészíteni de ő inzulinrezisztens és teljes kiörlésű kenyeret fogyaszthat. A dietetikus ajánlása 60-40 százalékban kell a lisztet keverni, a teljes kiörlésű a nagyobb százalék. Ha így keverem be a lisztet a többi összetevő maradhat vagy esetleg több kell valamiből? Pl.a vízből? Válaszát előre is köszönöm!

    1. Kedves Gyula,

      ha teljes kiőrlésű liszt is kerül bele, akkor folyadéknak többnek kell bele kerülnie.

      üdv,
      Mártus

  13. Mártika!
    Sokadik próbálkozásom az előtésztás ,jól bevált kenyérrel .Izre,állagra ,formára megközelíti a videón látottakat. Fél adagot készítek egyszerre az is három nap alatt fogy el. Grammra megfelezem az általad leírtakat. Problémám minden kenyerem a bevágások ellenére az egyik oldala vizszintesen végigreped féloldalasan felnyomja a kényér tetejét.Sütőm max 230c.fokot tud.A fenti adag 6 literes jénait kitölti. Repedésre, valamint 230 c fokon történő sütésre ha tudnál valami megoldást .Előre is köszöm.
    Tisztelettel: Horváth László

    1. Kedves László,

      azért repedhet meg az oldalán, mert túl van kelesztve. Ha kisebb az adag, elég kevesebbet keleszteni.

      üdv,
      Mártus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük