Mini sajtos bagett
Egy mozgalmas vasárnap végén elgondolkodtam, mit is kellene másnap reggelire összehozni, hiszen már fogyóban van a pékáru itthon. Végül egy mini sajtos bagettre esett a választásom, aminek a receptjét még anno Limara blogján olvastam, de nagyon megtetszett.
Gyorsan elő is kaptam a kenyérsütő gépet a dagasztásra (megint kicsit lusta voltam).
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt (BL80)
- 2 evőkanál burgonyapehely (ez elhagyható, de én még a múltkor vettem a bioboltban)
- 1,5 teáskanál só
- 0,5 dl olaj (én olivaolajat használtam)
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
- csipet cukor
- 2 dkg friss élesztő
A kenyérsütő gépbe ment alulra a folyadék, bele a só, cukor, burgonyapehely, arra a liszt, és végül rámorzsolva az élesztő. A 1,5 órás dagasztó – kelesztő programra állítottam be. Aki kézzel dagasztja be a tésztát, annak kb. 1 órát kell kelesztenie a tésztát, míg duplájára nem kel.
Ezután lisztezett felületre borítottam ki a tésztát, és kb.110 g-os darabokat vágtam belőle. Nekem 8 db lett. Gömbölyítettem őket, és letakarva a gombócokat még 10 percig állni hagytam. Ezután egyesével keskeny, hosszú csíkokat nyújtottam belőlük, majd hosszában félbehajtottam őket. Kb. 6 cm szélesnek kell lennie. A csíkokat feltekertem, mint a beiglit.
Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztettem ismét a duplájára. Mivel közben előmelegítettem a sütőt 200 fokra így nekem 30 perc alatt újra kelt a tésztám. A megkelt bagettekre sajtot szórtam, alaposan lepermeteztem vízzel, és így mentek be a gőzös sütőbe (előmelegítésnél behelyeztem egy fém tálba 1 dl vizet). Nekem kb. 20 perc alatt ropogósra sültek a bagettek.
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/
YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/